Abdurrahman ibn Sehër (arabisht: عبدالرحمن بن صخر, romanizuar: Abd ar-Raḥmān ibn Ṣakhr), gjithashtu i njohur si Ebu Hurejre (arabisht: أبو هريرة, romanizuar: Abū Hurayra; rr. 603–681) ishte shok i profetit Muhammed dhe transmetues i haditheve. Ai është i njohur si "Babai i macave". Vlerësohet se ka transmetuar 5.374 hadithe.

Ebu Hurejre
أبُو هُرَيْرَة
Emër tjetërAbdurrahman ibn Sehër
عَبْدُ الرَّحْمن بْنُ صَخر
Personal
Lindurrr. 603 e.r.
Vdekurrr. 681 e.r.
Medina, Kalifati Emevi (sot Arabia Saudite)
Vend pushimiAl-Baqi', Medina
FejaIslam
EraRashidun, Emevi
Interesi kryesor (et)Hadith
Njohur përTransmetimi i numrit më të madh të transmetimeve të haditheve
Emër tjetërAbdurrahman ibn Sehër
عَبْدُ الرَّحْمن بْنُ صَخر
RelationsBenu Devs (nga fisi Zahran)
Muslim leader
Influenced by
Influenced
  • Pothuajse të gjithë dijetarët islamë
Military career
Në aleancë meMuhamedi
Kalifati Rashidun
Shërbimi/degaUshtria Rashidun
Në komandëGuvernator ushtarak i Bahrejnit

Ebu Hurejre lindi në Baha, në Jemen deri në Banu Daws prej regjionit Taimah në bregdet të detit të kuq. Babai i tij vdiq, duke qëndruar vetëm me nënën e tij. Kur lindi emri i tij ishte Abd el-Shams (Rob i diellir), por kur u takua me Muhammedin ai e morri emrin Abd er-Rahman (Rob i Allahut). Sidoqoftë si fëmijë ai e kishte një mace, kur më vonë u bë i njohur "Ebu Hurejre" (që do të thotë Babai i maceve).

Konvertimi

Redakto

Ebu Hurejre e pranoi Islamin pas betejës së Kheyberit, afër 2 vite të gjysmë para vdekjes së Muhammedit.

Vdekja

Redakto

Pas vdekjes së Muhammedit, Ebu Hurejre e kaloi jetën e tij në Medine duke mësuar për hadithe. Për një periudhë të shkurtë, ai u bë guvernator i Bahrainit nën sundimin e halifetit Omer ibn Hatabi. Ai ishte gjithashtu guvernator i Medinës nën sundimin e halifetit Umejd. Ebu Hurejre vdiq në vidin 681 ose 659 hixhri në moshën 78 vjeç dhe u varros në Al-Baqi' të Medines.

Mendimi i sunnive

Redakto

Ebu Hurejre ishte një prej transmetuesve të njohur të haditheve. Synitët besojnë se Ebu Hurejre kishte kujtesë të fortë.

Mendimi i shiave

Redakto

Shiitët nuk e pranojnë hadithet e Ebu Hurejres. Sipas shiitëve, ata e konsiderojnë Ebu Hurejren si armik i Aliut, Hasanit dhe Hysejnit.

Shiko edhe

Redakto