Ehl el-Bejt (arabisht: أهل البيت‎‎, persisht: اهلِ بیت‎‎) është një frazë që do të thotë "njerëzit e shtëpisë" ose "familja e shtëpisë". Sipas traditës islame, ky term i referohet familjes së profetit islam Muhammedit.[1]

Ehli Bejti

Sipas synitëve, Ehl el-Bejti përfshinë vetë Muhammedin; gratë dhe vajzat tija; kushëririn dhe dhëndërin e tij Aliun; dhe dy djemt e Aliut, Hasanin dhe Hysenin.[1]

Shiitët besojnë se janë pasardhës të Muhammedit, dhe sipas tyre Ehl el-Bejti përfshinë Muhammedin, Fatimën, Aliun, Hasanin, dhe Hysenin (të njohur si Ehl el-Kisa, "Njerëzit e Hirkes"), si dhe Imamllarët, të njohur bashkarisht si katërmbëdhjetë të pagabueshmit.[2][3]

Referime

Redakto
  1. ^ a b Ahl al-Bayt, Encyclopedia of Islam
  2. ^ Dabashi, Hamid (2006). Theology of Discontent: The Ideological Foundation of the Islamic Revolution in Iran. Transaction Publishers. ISBN 1-4128-0516-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Corbin, Henry (1993). History of Islamic Philosophy. Kegan Paul International in association with Islamic Publications for The Institute of Ismaili Studies. ISBN 978-0-7103-0416-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)