Epikurizmi është një sistem filozofie i themeluar rreth vitit 307 p.e.s. bazuar në mësimet e filozofit të lashtë grek Epikuri. Epikurizmi ishte fillimisht një sfidë për platonizmin. Më vonë kundërshtari kryesor i saj u bë stoicizmi.

Epikuri - bust romak
Dorëshkrimi De rerum natura, i kopjuar nga një frat augustinian për Papën Sixtus IV, rreth vitit 1483, pas zbulimit të një dorëshkrimi të hershëm në vitin 1417 nga sekretari humanist dhe papal Poggio Bracciolini

Disa shkrime të Epikurit kanë mbijetuar deri në ditët e sotme. Disa studiues e konsiderojnë vjershën epike De rerum natura (Latinisht për natyrën e gjërave ) të Lukrecit për të paraqitur në një vepër të unifikuar argumentet thelbësore dhe teoritë e epikurizmit. Shumë prej rrotullave të zbuluara në Vilën e Papirit në Herkulaneum janë tekste epikuriane. Të paktën disa mendohet se i përkisnin filozofit epikurian Philodemus.

Epikuri ishte një materialist atomist, duke ndjekur hapat e Demokritit . Materializmi i tij e çoi atë në një sulm të përgjithshëm mbi bestytninë dhe ndërhyrjen hyjnore. Pas filozofit kirenaik Aristipi, Epikuri besonte se e mira më e madhe ishte të kërkosh kënaqësi modeste, të qëndrueshme në formën e një gjendje ataraksie (qetësi dhe liri nga frika) dhe aponia (mungesa e dhimbjes trupore) përmes njohjes së punës së botës dhe dëshirat kufizuese. Kombinimi i këtyre dy gjendjeve përbën lumturinë në formën e saj më të lartë. Përkatësisht, Epikuri dhe pasuesit e tij e shmangën politikën sepse kjo mund të çojë në zhgënjime dhe ambicie të cilat mund të bien ndesh drejtpërdrejt me kërkimin epikurian për paqen e mendjes dhe të virtyteve. [1]

Megjithëse epikurizmi është një formë e hedonizmit përderisa deklaron që kënaqësia të jetë qëllimi i vetëm i brendshëm, koncepti që mungesa e dhimbjes dhe frikës përbën kënaqësinë më të madhe, dhe mbrojtja e tij për një jetë të thjeshtë, e bëjnë atë shumë të ndryshëm nga "hedonizmi" si kuptohet kolokualisht.

Epikurizmi lulëzoi në epokën helenistike të vonë dhe gjatë epokës romake, dhe ku si rrjedhojë u krijuan shumë bashkësi epikuriane, si ato në Antioki, Aleksandri, Rodos dhe Herkulaneum. Nga fundi i shekullit të III-të epikurizmi u shua duke u kundërshtuar nga filozofitë e tjera (kryesisht neoplatonizmi) që tani ishin në ngritje. Interesi për epikarizmin u ringjall në epokën e iluminizmit dhe vazhdon ende edhe në epokën moderne. [2] [3] [4]

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ 1951-, Wilson, Catherine (2015). Epicureanism : a very short introduction (në anglisht) (bot. First)). Oxford, United Kingdom. ISBN 9780199688326. OCLC 917374685.Mirëmbajtje CS1: emra shifrorë: lista e autorëve (link)
 2. ^ The Hidden History of Greco-Roman Vegetarianism
 3. ^ Dombrowski, Daniel (1984). The Philosophy of Vegetarianism (në anglisht). University of Massachusetts Press. f. 81. ISBN 978-0-87023-431-6.
 4. ^ MacGillivray, Erlend D (2012). "The Popularity of Epicureanism in Late-Republic Roman Society. The Ancient World, XLIII (2012) pp. 151–172". The Ancient World (në anglisht). XLIII: 151–172.

LiteraturaRedakto

 • Dane R. Gordon and David B. Suits, Epicurus. His Continuing Influence and Contemporary Relevance, Rochester, N.Y.: RIT Cary Graphic Arts Press, 2003.
 • Holmes, Brooke & Shearin, W. H. Dynamic Reading: Studies in the Reception of Epicureanism, New York: Oxford University Press, 2012.
 • Jones, Howard. The Epicurean Tradition, New York: Routledge, 1989.
 • Neven Leddy and Avi S. Lifschitz, Epicurus in the Enlightenment, Oxford: Voltaire Foundation, 2009.
 • Long, A.A. & Sedley, D.N. The Hellenistic Philosophers Volume 1, Cambridge: Cambridge University Press, 1987. (ISBN 0-521-27556-3)
 • Long, Roderick (2008). "Epicureanism". përmbledhur nga Hamowy, Ronald (red.). The Encyclopedia of Libertarianism (në anglisht). Thousand Oaks, CA: SAGE Publications; Cato Institute. f. 153. doi:10.4135/9781412965811.n95. ISBN 978-1-4129-6580-4.  2008009151. OCLC 750831024.
 • Martin Ferguson Smith (ed.), Diogenes of Oinoanda. The Epicurean inscription, edited with introduction, translation, and notes, Naples: Bibliopolis, 1993.
 • Martin Ferguson Smith, Supplement to Diogenes of Oinoanda. The Epicurean Inscription, Naples: Bibliopolis, 2003.
 • Warren, James (ed.) The Cambridge Companion to Epicureanism, Cambridge: Cambridge University Press, 2009.
 • Wilson, Catherine. Epicureanism at the Origins of Modernity, New York: Oxford University Press, 2008.
 • Zeller, Eduard; Reichel, Oswald J., The Stoics, Epicureans and Sceptics, Longmans, Green, and Co., 1892