Etleua apo Etuta[1] ilire ka qënë gruaja[2] e mbretit Gent dhe bija e mbretit Monunius apo shqip Monun. Plator i vëllai i Gentit donte te martohej por ai u vra[3] kështu që mbreti Gent u martua me të ne këmbë të tij.

Burime të thënaRedakto

  1. ^ Rome's Mediterranean Empire Book 41-45 and the Periochae Livy, Jane D. Chaplin,ISBN 0-19-283340-5,2007,page 147,"to Etleua, a daughter of Monunius"
  2. ^ The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 0-631-19807-5,page 85"... Longarus, Bato and Monunius, whose daughter Etuta was married to the Illyrian king Gentius, are all Illyrian.
  3. ^ The Illyrians by J. J. Wilkes,1992,ISBN 0-631-19807-5,page 172,"... Roman allies in the previous war against Macedonia. In 169 BC there was a report that Gentius had his brother Plator killed because his plan to marry Etuta, ..."

ReferimeRedakto

Stampa:Euro-mbreteri-stub