Platori (? – 169 pes) ishte vëllai i mbretit Genti, mbreti ilir i Shtetit Ardian.

Platori mund të jetë vrarë sepse donte të martohej me Etutën në 169 para Krishtit. Ajo ishte vajza e Monunit dhe ishte martuar me vetë Gentin.

Emri personal Plator ishte shumë i zakonshëm në mesin e ilirëve, i dëshmuar në mesin e ilirëve të jugut, Delmatëve dhe Panonëve ; ndonjëherë në tokat në veri të Delmatëve ishte shkruar edhe Pletor. Emri gjendet gjithashtu në derivate të tilla si Platin dhe Platoris. Ndër Liburnët emri është gjetur si Plaetor; në mesin e Venetëve si Plaetorius. [1]gens emrin Plaetorius është gjetur edhe në mesin e romakëve, dhe një Gaius Plaetorius ishte një nga tre ambasadorët që i dërgoi lajmëtarë mbretit Genti në emër të aleatëve të Romës. [2]

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ Wilkes, The Illyrians, 1982.
  2. ^ Livy 42.26.6–7; T.R.S. Broughton, The Magistrates of the Roman Republic (American Philological Association, 1986), vol. 1, p. 414.