Dalmatët një ndër fiset e mëdha e të njohura ilire, banorë të pjesës Verilindore të Ilirisë. Që nga periudha më e lashtë e deri në shek. II p.e.r. trevat e tyre shtrihesin në brendësi, prapa vargamalit Dinarik në pllajat e Duvnos, Livnos e Gllamoçit, në Bosnjën e sotme Perëndimore. Pasi krijuan federatën e tyre, u zgjeruan drejt brigjeve të Adriatikut. Por nuk arritën të bëheshin fuqi detare dhe nuk i vunë nën zotërim ishujt e beregdetit të Dalamcisë. Qytezat e tyre të fortifikuara përkasin periudhës së parë të hekurit. Kryeqendra e tyre u bë Delmini. Dalamatët ishin njëri ndër fiset ilire që i bënin qëndresë pushtimit romak dhe kanë zhvilluar një varg luftërash të përgjakshme e kryengritjesh kundër romakëve në vitet 156-155, 119-117, 51-46, 39-37 p.e.r. Lufta e tyre më e madhe kundër pushtuesve romak lidhet me Kryengritjen Ilire të viteve 6-9 e.r Dalmatët ishin të përmendur për blegtorinë dhe kishin të zhvilluar zejtarinë të lidhur me të.Emri i Dalmatëve lidhet me emrin e kryeqendrës së tyre Delminium (të vjetër Delmion)në fushë ne Duvanjit.Që të dy emrat lidhen me fjalën shqipe delme, sepse Dalmatët ishin blegtorë. Viset e tyre ishin të pasura me pyje e xeherore dhe shquheshin për punimin e drurit. Mbeturinat e rendit fisnor u ruajtën deri vonë te Dalmatët, me këtë shpjegohet pohimi i Strabonit se ata nuk pranonin monedha , u merrnin fiseve të nënshtruara drithë e bagëti si haraç dhe tokën e ndanin njëherë në 8 vjetë.

Fiset ilire
Iliria.jpg
Albanët Arbëreshët
Arbët Ardianët
Atintanët Dalmatët
Dardanët Dasaretët
Dorsejtë Enkelejtë
Eordejtë Japigët
Japodët Kaonët
Labeatët Mesapët
Molosët Paionët
Parathinët Penestët
Pirustët Taulantët
Thesprorët Shqiptarët

HistoriaRedakto

 • Paraqitja e parë në literatur si emër
 • Paraqitja e fundit si fisë apo form tjetër me të njëjtin emër
 • Kulminacioni i zhvillimit të fisit

PolitikaRedakto

 • Mardhënjet përbrenda fisit
 • Mardhëniet me fiset fqinje
 • Mardheniet e jashtme

GjeografiaRedakto

 • Gjatë fazës fillestare
 • Terioret më të gjëra të qeveriura nga fisi
 • Vendbanime

EkonomiaRedakto

 • Qarku ekonomik përbenda fisit
 • Këmbimet ekonomike të fisit

DemografiaRedakto

 • Strktura e popullsisë
  • Bujqë
  • Aristrokaci
  • Skllavë

KulturaRedakto

 • Kultura e Fisit

Të tjeraRedakto

 • Organiszimi i Transportit
 • Organizimi i Ushtrisë

Dalmatët e kanë marrë emrin e fisit të tyre prej fjalës ilirishte Dalmatia qe do të thotë në gjuhën shqipe Delme

Lidhje të jashtmeRedakto