Kaonët

Fis i lashtë grek që jetinte në rajonin e Epirit.

Kaonët ishin fis i Epirit, që nga grekët quhej "barbar" dhe që kishte elemente të kulturës ilire,[1] që sundonin në nga lumi Kallama, deri në luginen e Drinosit, në Gjirokastër. Qyteti më i madhë i Kaonëve ishte Antigonea në afërsi të Gjirokastrës së sotshme.

Fiset ilire
Iliria.jpg
Albanët Arbëreshët
Arbët Ardianët
Atintanët Dalmatët
Dardanët Dasaretët
Daorsët Enkelejtë
Eordejët Japigët
Japodët Kaonët
Labeatët Mesapët
Molosët Paionët
Parathinët Penestët
Pirustët Taulantët
Thesprorët Shqiptarët

HistoriaRedakto

 • Paraqitja e parë në literatur si emër
 • Paraqitja e fundit si fisë apo form tjetër me të njëjtin emër
 • Kulminacioni i zhvillimit të fisit

PolitikaRedakto

 • Mardhënjet përbrenda fisit
 • Mardhëniet me fiset fqinje
 • Mardheniet e jashtme

GjeografiaRedakto

 • Gjatë fazës fillestare
 • Terioret më të gjëra të qeveriura nga fisi
 • Vendbanime

EkonomiaRedakto

 • Qarku ekonomik përbenda fisit
 • Këmbimet ekonomike të fisit

DemografiaRedakto

 • Strktura e popullsisë
  • Bujqë
  • Aristrokaci
  • Skllavë

KulturaRedakto

 • Kultura e Fisit

Të tjeraRedakto

 • Organiszimi i Transportit
 • Organizimi i Ushtrisë

Burime informatash për fisinRedakto

 • Emërtimi në literatur
  • Ilirisht :
  • Latinisht:
  • Greqisht :
  • Anglisht :
  • Gjuhë tjera 1. ^ Hammond 1998; Lewis & Boardman 1994, pp. 430, 434; Boardman & Hammond 1982, p. 284; Wilkes 1995, p. 104; Encyclopædia Britannica ("Epirus") 2013.