Penestët ishin fise ilir, banorë të krahinës Penestia në luginën e sipërme të Drinit të Zi e rreth saj. Përmenden për herë të parë më 170-169 p.e.r. dhe luajnë një rol të rëndësishëm në luftën III romako-maqedone. Treva e penestëve përfshihej në mbretërinë ilire. Më 169 p.e.r. Perseu për t'u lidhur me mbretërinë ilire, hyri në tokat e Penestëve, pushtoi qytetet e tyre dhe dëboi këndej garnizonet romake. Në trojet e penestëve kishte 14 qytete e kështjella, prej të cilave njihen me emrin Uskana, që ishte edhe kryeqendra e krahinës, Oeneu dhe Draudaku. Pas vitit 168 p.e.r. emri i penestëve e i qyteteve të tyre nuk përmenden më.

Fiset ilire
Iliria.jpg
Albanët Arbëreshët
Arbët Ardianët
Atintanët Dalmatët
Dardanët Dasaretët
Dorsejtë Enkelejtë
Eordejtë Japigët
Japodët Kaonët
Labeatët Mesapët
Molosët Paionët
Parathinët Penestët
Pirustët Taulantët
Thesprorët Shqiptarët

HistoriaRedakto

Banonin në luginën e Drinit të Zi e përreth saj. Përmenden për herë të parë në vitet 170-169 p.K. Luajtën rol të rëndësishëm në Luftën e Tretë Ilire- romake. Përfshiheshin në Mbretërinë Ardiane. Kishin 14 qytete e kështjella, ndër të cilat përmendën Uskana, Oeneu, Draudaku etj. Meqenëse pranuan garnizone romake në qendrat e tyre,maqedonasit ua shkretuan vendin.

 • Paraqitja e parë në literaturë si emër
 • Paraqitja e fundit si fise apo formë tjetër me të njëjtin emër
 • Kulminacioni i zhvillimit të fisit

PolitikaRedakto

 • Marrëdhëniet përbrenda fisit
 • Marrëdhëniet me fiset fqinje
 • Marrëdhëniet e jashtmeGjeografiaRedakto

 • Gjatë fazës fillestare
 • Territoret më të gjëra të qeveriura nga fisi
 • Vendbanime

EkonomiaRedakto

 • Qarku ekonomik përbenda fisit
 • Këmbimet ekonomike të fisit

DemografiaRedakto

 • Struktura e popullsisë
  • Bujq
  • Aristokraci
  • Skllav

KulturaRedakto

 • Kultura e Fisit

Të tjeraRedakto

 • Organizimi i Transportit
 • Organizimi i Ushtrisë

Burime informatash për fisinRedakto

 • Emërtimi në literaturë
  • Ilirisht :
  • Latinisht :
  • Greqisht :
  • Anglisht :
  • Gjuhë tjera

Lidhje të jashtmeRedakto