Euridika (greqishtja e lashtë: Εὐρυδίκη, Latin: Eurydice) ishte mbretëreshë ilire nga viti 212 pes. deri mes viteve 189/181 pes. përndryshe gruaja e Pleuratit të Tretë dhe nëna e mbretit ilir, Gentit.

Biografia Redakto

Babai i saj ishte Mbreti Amunandri i Athamanisë. Në vitin 220 Euridika u martua me Pleuratin III, djalin e Skedilaidit, që i përkiste dinastisë ardiane të Mbretërisë ilire.[1] [2] Euridika kishte tashmë një djalë, Karavantin, i cili më vonë, si gjysmëvëlla i Gentit, u bë një nga kryekomandantët e Mbretërisë Ilire. Nga martesa e Pleuratit dhe Euridikës lindën edhe dy djem: Platori dhe Genti.[3][4][5] Burri i saj Pleurati III në vitin 212 u bë sundimtar i ilirëve, dhe vdiq diku mes viteve 189-181. [6][7][8] Në fron e pasoi djali i tij, Genti, i cili ndërkohë, në luftë për pushtet vrau të vëllain e tij, Platorin, dhe më pas u martua me Etlevën (Etutën). [9][10][11][12] Gjatë mbretërimit të Gentit, ai gradualisht u përball me Republikën Romake, dhe më pas pësoi një disfatë shkatërruese nga romakët gjatë Luftës së Tretë Romako-Ilire të vitit 168. Mbreti dhe familja e tij, të hequr nga froni, duke përfshirë nënën e tij, Euridikën, dy djemtë Pleuratin dhe Skerdilaidin vdiqën në mërgim në qytetin italian Iguvium.[13][14][15]

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

 • Cabanes, Pierre. (1988) Les illyriens de Bardulis à Genthios (IVe–IIe siècles avant J.-C.). Paris: SEDES. Regard sur l’histoire, 65. ISBN 2718138416
 • Ceka, Neritan. (2013) The Illyrians to the Albanians. Tirana: Migjeni. ISBN 9789928407467
 •  Hammond, N.G.L. (1966) The kingdoms of Illyria circa 400–167 B.C. The Annual of the British School at Athens, LXI. 239–253. o.
 • Fanoula Papazoglou (1965), "Les origines et la destinée de l'État illyrien (Illyrii proprie dicti)", Historia – Zeitschrift für Alte Geschichte (në frëngjisht), vëll. 14, fq. 143–179
 •  Wilkes, John. (1992) The Illyrians. Oxford; Cambridge: Blackwell. The Peoples of Europe, ISBN 0631146717

Referime Redakto

 1. ^ Hammond 1966, p. 249
 2. ^ Ceka 2013, p. 182
 3. ^ Papazoglou 1965, p. 172
 4. ^ Hammond 1966, p. 243
 5. ^ Ceka 2013, p. 182, 214.
 6. ^ Cabanes 1988, p. 310–311
 7. ^ Wilkes 1992, p. 171
 8. ^ Ceka 2013, p. 214
 9. ^ Papazoglou 1965, p. 164
 10. ^ Cabanes 1988, p. 152, 313
 11. ^ Wilkes 1992, p. 85, 172
 12. ^ Ceka 2013, p. 214, 284–285
 13. ^ Cabanes 1988, p. 324
 14. ^ Wilkes 1992, p. 175
 15. ^ Ceka 2013, p. 225, 349