Eyjafjallajökull (Vullkan)

mal
(Përcjellë nga Eyjafjallajökull)

Ejafjatlajekul (isl. Eyjafjallajökull) është një ndër akullnajat më të vogla në Islandë.

Erupcioni vullkanik 27. mars 2010
Eyjafjallajokull më 17 prill

Gjindet në veri të Skogarit dhe në perëndim të akullnajës së madhe të Mirtasjekul.

Shtresa e akullt e mbulon vullkanin e lartë 1666 m. Vullkani nga periudha akullnajore ka pasur erupsione të shpeshta. Vullkani në vitin 2010 ka pasur dy erupsione 20 mars dhe 14 prill. Erupsioni i prillit ka shkaktuar ndërprerje masive të komunikacionit ajrorë mbi Evropë. Erudicioni i më hershëm ka qenë në vitin 1821 që ka zgjatë deri në vitin 1823, ndërsa një erupsion më i hershëm ka qenë në vitin 1612. Krateri i vullkanit ka një diametër 4 km, ndërsa akullnaja përfshinë një sipërfaqe prej 100 km².

Vullkanet aktive në Islandë

Redakto
Pika më e lartë lartesia ne m Masivi vullkanik
Hvannadalshnúkur 2110 Öræfajökull
Bárðarbunga 2010 Bárðarbunga, Vatnajökull
Austur-Kverkfjöll 1933 Kverkfjöll
Snæfell (Ostisland) 1833 Snæfell
Hofsjökull 1765 Hofsjökull
Grímsvötn 1720 Grímsvötn, Vatnajökull
Eyjafjallajökull 1666 Eyjafjallajökull
Tungnafellsjökull 1535 Tungnafellsjökull
Esja, Esjufjöll 1522 Esjufjöll, Vatnajökull
Hekla 1491 Hekla
Snækollur 1482 Kerlingarfjöll
Breiðabunga 1482 Breiðabunga, Vatnajökull
Ýmir 1462 Tindfjallajökull
Katla 1450 Mýrdalsjökull
Snæfellsjökull 1446 Snæfellsjökull
Hveravellir 1355 Langjökull
Prestahnúkur 1220 Prestahnúkur, Langjökull
Torfajökull 1190 Torfajökull
Askja 1180 Dyngjufjöll
Ljósufjöll 1063 Ljósufjöll
Kaldnasi, Helgrindurmassiv 0988 Lýsuskarð
Ketildyngja 0939 Fremri-Námur
Krafla 0818 Krafla
Skeggi 0803 Hengill
Hrafnabjörg 0763 Hrafnabjörg / Þingvellir
Vífilsfell 0655 Brennisteinsfjöll
Þeistareykjabunga 0564 Þeistareykir
Hrómundartindur 0561 Hrómundartindur
Þorbjörn 0243 Svartsengi
Eldfell, Heimaey 0200 Westmännerinseln
Gunnuhver 0040 Reykjanesvulkansystem
Seyðishóll 0214 Grímsnes-Vulkansystem
Kolbeinsey 0005 submarines Vulkansystem, Kolbeinseyrücken
Njörður 0-400 submarines Vulkansystem, Reykjanesrücken
Álútur 0471 Grensdalur