FN P90 është një armë mbrojtëse personale kompakte 5.7×28 mm e projektuar dhe prodhuar nga FN HerstalBelgjikë. Mund të konsiderohet edhe një gjysmë mitraloz. I krijuar në përgjigje të kërkesave të NATO-s për një zëvendësim të armëve të zjarrit Parabellum 9×19mm, P90 u projektua si një armë zjarri kompakte, por e fuqishme për ekuipazhet e automjeteve, operatorët e armëve të shërbimit të ekuipazhit, personelin mbështetës, forcat speciale dhe grupet kundër-terroriste.

FN P90 5.7×28mm PDW.

E dizenjuar në lidhje me pistoletën FN Five-seven dhe municionin FN 5.7x28mm NATO, zhvillimi i armës filloi në 1986 dhe filloi prodhimi në vitin 1990 (nga e cila rrjedh edhe "90" në emrin e saj), ku më pas municioni 5.7 × 28 mm u ridizajnua dhe u shkurtua. Një version i modifikuar i P90 me një karikator të përshtatur për të përdorur municionin e ri u prezantua në vitin 1993, dhe pistoleta Five-seven u prezantua më pas si një armë shoqëruese duke përdorur të njëjtin municion 5.7×28 mm.

Duke shfaqur një dizajn kompakt bullpup me një pamje të integruar refleks dhe kontrolle plotësisht të dyfishta, P90 është një armë jokonvencionale me një pamje futuriste. Dizajni i tij përfshin disa risi të tilla si një karikator unik të montuar në krye dhe municionin e kalibrit të vogël, me shpejtësi të lartë 5,7×28 mm të FN. Karakteristikat shtesë të integruara përfshijnë lazerin e këmbyeshëm të dukshëm ose infra të kuqe dhe burimin e dritës tritium.

P90 është aktualisht në shërbim me forcat ushtarake dhe policore në mbi 40 vende, si Austria, Brazili, Kanadaja, Franca, Greqia, India, Malajzia, Polonia dhe Shtetet e Bashkuara. Në Shtetet e Bashkuara, P90 është në përdorim me mbi 200 agjenci të zbatimit të ligjit, duke përfshirë Shërbimin Sekret të SHBA. Në Shtetet e Bashkuara, standardi i zjarrit selektiv P90 është i kufizuar për ushtrinë, forcat e zbatimit të ligjit ose mbajtësit e licencave të caktuara Federale të Armëve të Zjarrit (FFL) me Taksë Speciale Profesionale (SOT). Që nga viti 2005, një version gjysmë automatik është ofruar për përdoruesit civilë si PS90.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto