Fatah (Arabisht: فتح Fatḥ), më parë Lëvizja Kombëtare Çlirimtare Palestineze, është një parti politike countryiste palestineze socialdemokrate dhe fraksioni më i madh i Organizatës Çlirimtare të Palestinës (PLO) dhe partia e dytë më e madhe në Këshillin Legjislativ Palestinez (PLC). Presidenti i Autoritetit Kombëtar të Palestinës është anëtar i Fatahut.

Fatahu
KryetariMahmud Abas
Themeluar1959 (si lëvizje politike)
1965 (si parti politike)[1]
SeliaRamallahu, Bregu Perëndimor
Parimi"Ya Jabal Ma yhezak Reeh"
("Erërat nuk mund ta tronditin malin")
Këshilli legjislativ palestinez
45 / 132
Faqja zyrtare
www.fatehmedia.ps

Etimologjia

Redakto

Emri i plotë i lëvizjes është حركة التحرير الوطني الفلسطيني ḥarakat al-taḥrīr al-waṭanī al-Filasṭīnī, që do të thotë "Lëvizja Kombëtare Çlirimtare Palestineze". Prej kësaj u krijua akronimi i kundërt فتح Fatḥ që do të thotë "hapje", "pushtues" ose "fitore".[2]

Themelimi

Redakto

Lëvizja Fatah u themelua në vitin 1959 nga anëtarët e mërgatës palestineze, kryesisht nga profesionistë që punojnë në ahtetet e Gjirit Persik të cilët kishin studiuar në Kajro ose Bejrut dhe kishin qenë refugjatë në Gaza. Themeluesit përfshinin Jaser Arafat, atëherë kryetar i Bashkimit të Përgjithshëm të Studentëve Palestinezë (GUPS) në Universitetin e Kajros; Salah Halaf; Halil el-Vazir; dhe Haled Jashruti, atëherë kryetari i GUPS në Bejrut.[3] Fatah mbështeti një ideologji nacionaliste palestineze në të cilën arabët palestinezë do të çliroheshin nga veprimet e tyre.

Referime

Redakto
  1. ^ "مفوضية التعبئة والتنظيم - فصائل منظمة التحرير الفلسطينية" (në anglisht). Fatehorg.ps. Arkivuar nga origjinali më 26 janar 2016. Marrë më 2013-04-25.
  2. ^ "Fatah". Encyclopædia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2007-11-29. Fatah [...] inverted acronym of Harakat al-Tahrir al-Watani al-Filastini [...]
  3. ^ Said K. AbusrishAburish, Said K. (1998) Arafat, From Defender to Dictator. New York: Bloomsbury Publishing, pp.41–90. ISBN 978-1-58234-049-4. OCLC 61189464.