Fauna përkufizon tërësinë e të gjithë llojeve të kafshëve në një zonë, shkenca përkatëse është gjeozoologjia. Nëse shihet i tërë planeti tokë, atëherë ajo përfshin të gjithë kafshët, p.sh. në paleontologji, ku bëhet fjalë për një "Fauna të Kreidezeit".

Shprehja vjen nga një emër i perëndisë romake Bona Dea. Emërtimet alternative të gjuhës së folur janë kafshët e egra ose mbretëria e kafshëve ( në mënyrën e të folurit shkencor të vjetërsuar). Korrespondenca e faunës në mbretërinë bimore është flora. Në një koncept të ngushtë fauna përfshin të gjithë organizmat me ushqim heterotrofë.

Shpesh nuk studiohet e tërë fauna në një zonë të caktuar, përkundrazi vetëm grupe të caktuara sistematike.

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

  • Matthias Schäfer (Hrsg.): Brohmer – Fauna von Deutschland. Ein Bestimmungsbuch unserer heimischen Tierwelt, 20. Aufl., Quelle & Meyer Verlag, Wiebelsheim 2000, ISBN 3-494-01295-4

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Animals – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  WikiFjalori: Fauna – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë
  WikiFjalori: Fauna – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë