Talia Flora-Karavia ( Greqisht , 1871-1960) ishte një artiste greke dhe anëtare e shkollës së Mynihut, e cila ishte e njohur për skicat e saj të ushtarëve në luftë.

Talia Flora ka lindur në vitin 1871 në Siatista, Maqedonin Perëndimore [1] . Në vitin 1874 ajo u zhvendos me familjen e saj në Stamboll . [2] Ka marrë një bursë për studimet e kryera nga 1883 në 1888 në shkollën për vajza Zappeion . [3] Pas diplomimit ajo punoi si mësuese për një vit. [2] Vendosi të studiojë pikturën dhe më 1895 u zhvendos në Mynih ku punoi me Georgios Jakobides (1853-1932) dhe Nikolaos Gyzis (1842-1901). Si një grua ajo nuk ishte në gjendje të merrte pjesë në Akademinë e Arteve të Bukura në Mynih, por në vend të kësaj mori kurse dizajni dhe pikture në një shkollë private. [3] Ajo studioi së bashku me artistë si Nikolaos Vokos (1859-1902), Paul Nauen (1859-1932), Anton Azbe (1862-1905) dhe Walter Thor (1870-1929). Ajo u rikthye në Stamboll në 1898, pastaj u kthye sërisht në Mynih në vitin 1900. [2]

Flora udhëtoi në qytete të ndryshme në Evropë. [2] Në vitin 1906 ajo organizoi një ekspozitë së bashku me Sofia Laskaridou në Athinë. [4] Gjatë vizitës në Egjipt në vitin 1907 ajo u martua me gazetarin Nicholas Karavia. Ajo e bëri Alexandrinën shtëpinë e saj për tridhjetë vitet e ardhshme. Ajo themeloi dhe drejtoi një shkollë të artit atje. Gjatë Luftërave Ballkanike të 1912-13 ajo vendosi të ndiqte trupat greke si korrespondente për gazetën Alexandria të drejtuar nga bashkëshorti i saj. Vizatimet e saj regjistruan jetën e trupave, refugjatëve dhe viktimave në një stil thuajse mbreslënës. [5] Ato u botuan në librin e vitit 1936 Përshtypjet e luftës 1912-1913 në Maqedoni dhe Epir . Ajo gjithashtu regjistroi fushatën e Azisë së Vogël të vitit 1921 dhe Frontin Shqiptar gjatë Luftës greko-italiane të viteve 1940-41. [2]

Në 1940 Flora Karavia u zhvendos në Greqi, ku jetoi për pjesën e mbetur të jetës së saj. Ajo vdiq në Athinë në vitin 1960. [3]

Talia Flora filloi të shpaloste talentin e saj më 1898 dhe u shfaq në shumë ekspozita vetëm dhe në grup në Greqi dhe vende të tjera, duke përfshirë "Parnassus" në Universelle e Ekspozimit të vitit 1900 në Paris, Stamboll në 1901 dhe 1902, Athinë në 1903. Kajro në vitin 1909, në Romë në 1911 dhe në Bienalen e Venecias në vitin 1934. [2]

Puna e Talia Flora-Karavia përfshin një gamë të gjerë temash, duke përfshirë portrete, peizazhe, pamje të gjalla, skena zanore dhe ilustrime librash. Në fillim ajo ndoqi rregullat konservatore të Akademisë, por më vonë i adoptoi konceptet nga Impressionismi dhe Plein boja . [2]

Muzeu i Luftës së Athinës ka një koleksion të madh të vizatimeve dhe pasteleve me bojëra uji nga Flora-Karavia nga Luftërat Ballkanike dhe lufta greke në Azinë e Vogël në vitin 1921. Skica përshkruan fushatën në Emin Aga në shkurt 1913, një spital i improvizuar në Filipiada, larjen e kuajve, furrat portative të bukës, Mbreti Konstandin I i Greqisë dhe stafit të tij e kështu me radhë. [6]

Rreth 70 prej skicave të saj të luftës u blen nga artist në vitin 1957 dhe dhuroi për Galerinë e Arteve Komunale të Janinës . [5]

Shënime

Redakto
  1. ^ "Flora Karavia Thaleia". www.nationalgallery.gr (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 mars 2019. Marrë më 2019-03-23.
  2. ^ a b c d e f g Arta Greece 2012.
  3. ^ a b c Flora - Karavia Thalia - Larissa.
  4. ^ a b Συλλογή Σχεδίων Θάλειας-Φλωρά Καραβία – Ioannina.
  5. ^ Smith 2004, f. 231.

Referime

Redakto