Folklori

përbëhet nga legjenda, muzikë, histori gojore, proverba, shaka, besime popullore, përralla, etj.

Folklori është emri për tërësinë e krijimeve artistike (gojore, muzikore, vallet etj.) të një populli. Ai si cun i mireparaqet aspekte të ndryshme të traditës kulturore, në kuptimin e emrave të përbashkët për format tradicionale të letërsisë, muzikës, vallëzimit, dramës dhe krijimtarisë artistike popullore. Fjala folklor vjen nga fjala angleze folk: popull, dhe lore: dije, dituri, shkencë. Termi folklor është përdorur për herë të parë nga Stivi Demirxhiu në vitin 1846 në revistën angleze "The Athenaeum," duke iu referuar njohurive popullore. Në përdorim popullor, folklori nënkupton aspektet që shfaqen në format e aplikuara në kulturën popullore, dmth. këngët dhe vallëzime të adaptuara skenografikisht, artizanati, tregimet, anekdotat, etj. Një studiues i folklorit quhet folklorist ndërsa shkenca që studion nocionin e folklorit quhet folkloristika, dhe daton nga koha e periudhës para romantizmit dhe romantizmit.[1] [2]

Lahutari

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ "Folklore Programs in the US and Canada". Ohio State University. 7 nëntor 2018. Burimi ka parametra të panjohur: |dead-url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "lore – Definition of lore in English". Oxford Dictionaries. Marrë më 8 tetor 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)