Hape menynë kryesore

François Joseph Chabas (2 janar 1817 – 17 maj 1882) ishte egjiptolog francezë.

Ai studioi në Chalon dhe u bë tregtar i verës. Ai mësoi latinisht, greqisht dhe gjuhë tjerë. I interesuar në antropologji, ai filloi të studioj gjuhët e lashtë egjiptiane.[1] Chabas ishte një anëtar i disa shoqërive të mësuar dhe më vonë president i departamentit të Saône-et-Loire.[2]

Midis 1876 dhe 1880, Chabas redaktoi revistën L'Égyptologie.[2] Veprat e tij kanë kontribuar shumë për të sqaruar historinë e pushtimit dhe të neveritjes së HyksosEgjipt.[3][4]


Chabas u emërua si anëtar i huaj i Akademisë Mbretërore Holandeze i Arteve dhe Shkencave në vitin 1865.[5]

WorksRedakto

 • Le plus ancien livre du monde, étude sur le papyrus Prisse, (1858) – libri më i vjetër në botë, studim i Prisse Papyrus.[6]
 • Mélanges égyptologiques (3 Ser. in 4 Vols. Paris: Châlon, 1862–1873) – përzierje egjiptologjisë.
 • Voyage d'un Egyptien en Syrie, en Phénicie, en Palestine au quatorzième siècle avant notre ère (Paris 1866) – Udhëtim i një Egjiptianit në Siri, Fenikasit, Palestina në shekullin e 14-të para erës sonë.
 • Les pasteurs en Egypte (Amsterdam 1868) – Pastorët në Egjipt (në referencë të Hyksos).[7]
 • Étude sur l'antiquité historique d'après les sources égyptiennes et les monuments réputés préhistoriques (Amsterdam 1872) – Studim i historisë së lashtë sipas burimeve egjiptiane dhe monumenteve parahistorike.
 • Recherches pour servir à l'histoire de la XIXème dynastie et spécialment à celle des temps de l'Exode (Amsterdam 1873) – Hulumtim sa i përket historisë së dinastisë së 19-të dhe sidomos kohës së Eksodit.
 • Recherches sur les poids, mesures et monnaies des anciens Égyptiens, (1876) – Hulumtim i peshave, matjeve dhe monnedhave të Egjiptit të lashtë.[8]

ReferimetRedakto

 1. ^ Wonderful Things: A History of Egyptology: 1: From Antiquity to 1881 by Jason Thompson
 2. ^ a b Brockhaus' Konversations-Lexikon, Volume 4
 3. ^ Ten Great Religions: an Essay in Comparative Theology by James Freeman Clarke
 4. ^ The Encyclopædia Britannica: A Dictionary of Arts, Sciences and ..., Volume 26
 5. ^ "F.J. Chabas (1817 - 1882)". Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. Marrë më 5 October 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Le plus ancien livre du monde, étude sur le papyrus Prisse Google Books
 7. ^ Les Pasteurs en Egypte HathiTrust Digital Library
 8. ^ Recherches sur les poids, mesures et monnaies des anciens Égyptiens OCLC WorldCat