Géza Alföldy

historian hungarez

Géza Alföldy (7 qershor 1935 – 6 nëntor 2011) ishte një historian hungarez i historisë antike . [1] [2] [3]

BiografiaRedakto

Géza Alföldy ka lindur në Budapest . Ai studioi në Fakultetin e Shkencave Humane të Universitetit të Budapestit nga viti 1953 deri në vitin 1958, ku në vitin 1959 mori doktoraturën . [4] Alföldy punoi në muzeun e qytetit të Budapestit nga 1957 deri në 1960 dhe nga 1960 deri në 1965 ai ishte asistent profesor në Institutin për Historinë e Lashtë në Universitetin e Budapestit. Në vitin 1965, ai emigroi në Gjermaninë Perëndimore, ku fillimisht punoi në Muzeun Shtetëror Rhenanian të Bonn nga 1965 deri në 1968. Gjatë kësaj kohe, Alföldy fitoi një habilitim në Universitetin e Bonit në vitin 1966, ku shërbeu si pedagog universiteti dhe përfundimisht si profesor i rregullt. Në të njëjtin vit ai u bë profesor i Historisë së Lashtë në Universitetin Ruhr në Bochum . Alföldy u emërua profesor për Historinë e Lashtë në Universitetin e Heidelberg në 1975 dhe qëndroi atje deri në pensionimin e tij në 2002. Pas rinovimit të postit të tij profesor, Alföldy dha mësim si profesor zëvendësues deri në vitin 2005. Ai vdiq në vitin 2011 teksa vizitonte Athinën, Greqi.

Në vitin 2003, ai veproi si këshilltar historik për filmin historik me dy pjesë " Imperium: Augustus " me protagonist Peter O'Toole .

KontributiRedakto

Fushat kryesore të kërkimit të Alföldys janë:

Në kuadër të studimeve të tij epigrafike, Gezá Alföldy vizitoi shumë vende (Shqipëri, Algjeri, Austri, Britani, Qipro, Egjipt, Francë, Greqi, Hungari, Itali, Jordani, Libi, Portugali, Spanjë, Siri, Turqi, Tunizi dhe Jugosllavi) me qëllim kërkimin e mbishkrimeve origjinale të lashta.

Për më tepër, Alföldy ishte profesor i ftuar në Institutin për Studime të Avancuara, Princeton (1972/73), në Romë nga 1986 dhe 2003, në Paris (1991), dhe Pécs (ende në 1993) në Poznań (1992), në Budapest ( 1993), dhe gjithashtu në Barcelonë në 1997 dhe 1998.

Përveç kësaj, ai vazhdoi të jepte leksione të ndryshme akademike brenda dhe jashtë Gjermanisë, ndërsa mbikëqyrte shumë akademikë të rinj gjatë fazave të tyre të promovimit ose aftësimit (më shumë se një duzinë vetëm që nga viti 1992).

Alföldy ishte gjithashtu bashkëredaktor i revistave dhe periodikëve të shumtë akademikë ndërkombëtarë. Emri i tij u lidh veçanërisht me Heidelberger Althistorische Beiträge und Epigraphische Studien (HABES), të cilën ai ishte redaktor i vetëm nga viti 1986. Alföldy ishte anëtar korrespondues ose anëtar nderi i shoqërive dhe akademive të shumta akademike dhe një anëtar i respektuar i Akademisë së Heidelberg që nga viti 1978.

Përveç organizatave si Akademia e Heidelbergut, Alföldy punoi gjithashtu në shumë institute të tjera kërkimore gjermane: Deutsche Forschungsgemeinschaft dhe Instituti Arkeologjik Gjerman, si dhe në objekte italiane, franceze dhe spanjolle për kërkimin e antikitetit klasik.

NderimetRedakto

 • Universiteti Autonom i Barcelonës, Doctor honoris causa, 1988.
 • Universiteti i Pécs, Doctor honoris causa, 1992
 • Universiteti Eötvös Loránd i Budapestit, Doktor dhe profesor honoris causa, 1992
 • Universiteti i Lionit III, Doctor honoris causa, 1996
 • Universiteti i Bolonjës, Doctor honoris causa, 2002
 • Universiteti Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Doctor honoris causa, 2004
 • Universiteti i Debrecen, Doctor honoris causa, 2005
 • Universitat Rovira i Virgili, Tarragona Doctor honoris causa, 2008 [3]

ShkrimetRedakto

 • Bevölkerung und Gesellschaft der römischen Provinz Dalmatien . Akadémiai Kiadó, Budapest 1965
 • Epigraphische Studien . Rheinland-Verlag, 1968
 • Die Hilfstruppen der römischen Provinz Germania inferior . 1968
 • Hispanianët e shpejtë. Senatorische Reichsbeamte und Offiziere in den spanischen Provinzen des römischen Reiches von Augustus bis Diokletian . Steiner, Wiesbaden 1969
 • Konsulat und Senatorenstand unter den Antoninen. Prosopographische Untersuchungen zur senatorischen Führungsschicht . Habelt, Bon 1977
 • Sir Ronald Syme, "Die römische Revolution" dhe die Deutsch Althistorie . 1983
 • Römische Sozialgeschichte . 3. Aufl. Steiner, Shtutgart 1984 (Wissenschaftliche Paperbacks. Sozial- und Wirtschaftsgeschichte. Banda 8)
 • Antike Sklaverei. Widersprüche, Sonderformen, Grundstrukturen . 1988
 • Der Obelisk auf dem Petersplatz në Rom. Ein historisches Monument der Antike . Heidelberg 1990
 • Ungarn 1956 . 1998
 • Die römische Gesellschaft. Ausgewählte Beiträge . Steiner, Shtutgart 1998
 • Die Krise des Römischen Reiches . Steiner, Shtutgart 1998
 • Städte, Eliten und Gesellschaften in der Gallia Cisalpina. Epigraphisch-historische Untersuchungen . Steiner, Shtutgart 1999
 • Inschriftliche Denkmäler als Medien der Selbstdarstellung in der römischen Welt . (mit Silvio Panciera) Steiner, Shtutgart 2001
 • Römische Sozialgeschichte . 4., völlig überarbeitete und aktualisierte Aufl. Steiner, Shtutgart 2011

ReferimeRedakto

 1. ^ "Ókori romok között hunyt el a magyar ókortörténész" (në hungarisht). Origo.hu. 2011-11-07. Marrë më 8 nëntor 2011.
 2. ^ "Az Akropoliszon halt meg Alföldy Géza ókortörténész" (në hungarisht). Heti Világgazdaság. 2011-11-08. Marrë më 8 nëntor 2011.
 3. ^ a b Cosano, Raúl (2011-11-07). "Muere el historiador Géza Alföldy, gran experto en el legado de Tarraco" (në spanjisht). Diari de Tarragona. Arkivuar nga origjinali më 1 prill 2012. Marrë më 8 nëntor 2011.
 4. ^ "Alföldy Géza - Névpont 2022". Névpont.hu (në hungarisht). Marrë më 2022-07-30.