Flag of Germany.svgCoat of arms of Germany.svg

Gjermania Perëndimore apo Republika Federale e Gjermanisë ose RFG (gjermanisht: Bundesrepublik Deutschland ose BRD) ishte shtet i formuar pas Luftës së Dytë Botërore. Bashkimi i saj me Republiken Demokratike të Gjermanis u bë më 1989.

RFT u shpall 23 maj 1949 dhe deklaroi sovran plotësisht 5 maj 1955, me Bonn si kryeqytetin e saj të përkohshme. Ajo përfshinte zonat pushtuese britanike, amerikane dhe franceze të vendosura në fund të Luftës së Dytë Botërore. Trupat e huaja mbetën në territorin e saj, në kontekstin e një përballjen globale mes blloqeve, në kuadër të Luftës së Ftohtë.

Republika Federale e Gjermanisë u bashkua NATO-s 9 maj 1955. Vendi më pas u bë një pikë qendrore e luftës së ftohtë , për shkak të kundërshtimit të saj në Republikën Demokratike Gjermane, që i përkisnin Paktit të Varshavës. Kryeqyteti i vjetër gjerman, Berlin, i rrethuar plotësisht nga territori i RDG, ishte një entitet i pavarur dhe më tej ishte e ndarë edhe në mesin e fuqive pushtuese (rrethe të cilit sovjetikët ishin në mënyrë të njëanshme aneksuar RDG dhe rrethet perëndimore formuar një lloj të qytet-shteteve vetë në të cilën ato zbatohen ligjet e nxjerra nga Parlamenti i Bon).

Pas rënies së Murit të Berlinit9 nëntor 1989, bashkimi i dy shteteve gjermane pati një zbatohen shpejt. Republika Federale e Gjermanisë ka aneksuar zyrtarisht Landeve të Gjermanisë Lindore, riformohet në mënyrë specifike për të përshtatur, në nivel administrativ, në sistemin federal të Perëndimit. Ribashkimi gjerman u zhvillua më 3 tetor 1990, dhe katër fuqitë okupuese u tërhoqën zyrtarisht 15 mars 1991.

BurimetRedakto