Gabriel Compayré (2 janar 1843 - 23 mars 1913) ishte një studiues i pedagogjisë dhe politikan republikanë francezë.

Gabriel Compayré
U lind në2 January 1843
Albi, France
Vdiq23 mars 1913
Paris, France
ArsimiLycée Louis-le-Grand
ShkollimiÉcole normale supérieure de lettres et sciences humaines
ProfesioniScholar, politician

Biografia Redakto

Gabriel Compayré lindi më 2 janar 1843 në Albi, Francë. [1]

Compayré u arsimua në Lycée Louis-le-Grand. [1] Ai u diplomua nga École normale supérieure de lettres et Sciences Humaines dhe kaloi Agrégation në filozofi në 1866. [1] [2] Ai mori një doktoraturë në filozofi në 1873, me një tezë për David Hume. [1]

Compayré dha mësim filozofinë e shkollës së mesme në Pau, Poitiers dhe Toulouse. [1] Ai dha mësim filozofinë në Universitetin e Tuluzës. [1] [2]</ref> Compayre ishte autor i shumë librave mbi pedagogjinë duke u përqëndruar në fushën e historisë së arsimit dhe historisë së pedagogjisë. [3] Ai gjithashtu shkroi libra për Peter Abelard dhe Herbert Spencer. Disa nga librat e tij u përkthyen në anglisht nga William H. Payne . [4]

Compayré shërbeu në Asamblenë Kombëtare nga viti 1881 deri në vitin 1889, [1] duke shërbyer si zëvendës i Lavaur. Ai humbi ofertën e tij për rizgjedhje për Charles Poulié në vitin 1889. [1]

Compayré ishte një Komandant i Legjionit të Nderit . [1] Compayré vdiq më 23 mars 1913 në Paris, Francë. [1]

Publikimet Redakto

  • Histoire critique des doctrines de l’éducation en France (1879)
  • Histoire de la pédagogie (në frëngjisht). (extended version of Histroire critique, published after 1879) - translated by W.H. Payne (1888). History of Pedagogy (në anglisht).
  • Éléments d’éducation civique (1881), a work placed on the index at Rome, but very widely read in the primary schools of France
  • Cours de pédagogie théorique et pratique (1885, 13th ed., 1897)
  • The Intellectual and Moral Development of the Child, in English (2 vols., New York, 1896–1902)
  • A series of monographs on Les Grands Éducateurs.

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ a b c d e f g h i j "Gabriel COMPAYRÉ (1843 - 1913)". Assemblee nationale (në frëngjisht). Marrë më 29 nëntor 2015.
  2. ^ a b "Gabriel Compayré (1843-1913)". Bibliothèque nationale de France (në frëngjisht). Marrë më 29 nëntor 2015.
  3. ^ "Online Books by Gabriel Compayré (Compayré, Gabriel, 1843-1913)" (në anglisht). Online Books Page. Marrë më 29 nëntor 2015.
  4. ^ "Online Books by William Harold Payne (Payne, William Harold, 1836-1907)" (në anglisht). Online Books Page. Marrë më 29 nëntor 2015.