Gaspër Krasniqi, (në italisht Gasparo ose Gaspare Crasnich) [1] [2] i referuar edhe si Joshtar Krasnik, Gashpar Krasnik, ose Don Karlo Krasnik, [3] ishte një prift katolik romak shqiptar që shërbeu si Vikar Apostolik i Dioqezës së Shkupit. . [4]

Biografia Redakto

Krasniqi shërbeu si igumen i kishës së Shën Aleksandrit në OroshMirditës, në Shqipërinë e sotme. [2] Më 24 qershor 1839 u emërua Vikar Apostolik i Dioqezës Katolike Romake të Shkupit. [5]

Në vitin 1849, ai funksionoi si ndërmjetës midis Bid Doda Pashës dhe Mark Prenk Lleshit, përfaqësues të Mirditës, dhe Ministrit të Brendshëm të Principatës së Serbisë, Ilija Garašanin, për bashkëpunimin e Mirditës me Serbinë dhe Malin e Zi kundër Perandorisë Osmane . [6] Përsëri, gjatë luftës malazezo-osmane (1861-62), ai ndihmoi në organizimin e fiseve katolike shqiptare të veriut për një kryengritje kundër osmanëve, me mbështetjen e emisarëve francezë të Napoleonit III . Më pas ai u arrestua nga osmanët. [7]Ai vdiq në 1876. [2]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Martin Camaj (2010). Wir sind die Deinen: Studien zur albanischen Sprache, Literatur und Kulturgeschichte, dem Gedenken an Martin Camaj (1925-1992) gewidmet. Otto Harrassowitz Verlag. fq. 514–. ISBN 978-3-447-06221-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c Robert Elsie (24 prill 2015). The Tribes of Albania,: History, Society and Culture. I.B.Tauris. fq. 226–. ISBN 978-0-85773-932-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Sadulla Brestovci (1983). Marrëdhëniet shqiptare--serbo-malazeze (1830-1878). Instituti Albanologjik i Prishtinës. fq. 82. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Father Gaspar Crasnich
  5. ^ Gaetano Moroni (1853). Dizionario di erudizione storico-ecclesiastica da s. Pietro sino ai nostri giorni. Tipogr. Emiliana. fq. 234–. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Srpska akademija nauka i umetnosti (1985). Posebna izdanja. Vëll. 566–567. fq. 127. ...а од 1846 је у вези са мирдитским опатом Гаспаром Красником, захваљујући коме је дошло и до споразума о заједничкој акцији са мирдитским кнезом Боб Додом 1849. године. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Aleks Buda (1986). Shkrime historike. Shtëpia Botuese "8 Nëntori". fq. 52. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)