George Bernard Shaw

dramaturg irlandez

George Bernard Shaw (Dublin, 26 korrik 1856 - Ayot St. Lawrence, 2 nëntor 1950), dramaturg anglo-irlandez.

George Bernard Shaw
U lind më26 korrik 1856
Dublin Irlandë
Vdiq më2 nëntor 1950)
Ayot St. Lawrence
KombësiaIrlandeze

Dublin mësoi për ndihmës të shitësit, a më 1876 shpërngulet për në Londër. Është marrë me muzikë dhe kritikë të teatrit, ndërsa më 1925 është fitues i Çmimit Nobel për Letërsi. "Pygmalion", tregim me temë dashuri-linguistikë për profesorin Higgins dhe Elizi Doolitle, sigurisht se është pjesa më e mirë dhe më e njohur teatrore e G.B.Shawit, por përveq këtyre komedive, ka shkruar edhe drama qytetare në stilin ibsenovian duke e kritikuar moralin falso. Mjeshtër i gjuhëve të ndërsjella dhe paradokseve.

Teatër

Redakto
 • Plays pleasant (1898)
  • Arms and the man (1894)
  • Candida (1898)
  • The man of destiny (1898)
  • Kësaj asnjëherë nuk i dihet (You never can tell); (1898)
 • Plays Unpleasant:
  • Widower's Houses (1892) – drama e parë e tij
  • The Philanderer (1905)
  • Profesioni i zonjës (Mrs. Warren's Profession); (1894)
 • Mësuesi i djallit (The Devil's Disciple; 1897)
 • Cezari dhe Kleopatra (Caesar And Cleopatra); (1901)
 • John Bull's Other Island (1904)
 • Major Barbara (1905)
 • Njeriu dhe supermeni (Man and superman); (1905)
 • Mjeku në dilemë (Doctor's dilemma; 1906)
 • Androklo dhe luani (Androcles and the Lion; 1912)
 • Pygmalion (1913)
 • The Apple Cart (1929)

Të tjerat

Redakto
 • Commonsense about the War (1914)
 • The Intelligent Woman's Guide to Socialism and Capitalism (1928)
 • The Black Girl in Search of God (1932)

Lidhje të jashtme

Redakto