At Gjergji Guxeta (1682 - 1756), lindi tek Hora e Arbëreshëvet, ishte prift bizantin, Shërbëtori i Perëndisë, Apostull i shqiptarëve të Sicilisë, më i madh i intelektualëve shqiptarë të Siçilisë të shk. XVIII. Ai ishte themeluesi i Kongregacionit të priftërinjve e ritit ortodhoks, promotor i themelimit të Kolegjit për vajzave arbëreshe e Sicilisë dhe kujdestarit të Seminarit për rininë shqiptare, në mbrojtje të ritit krishter lindor.

Gjergji Guxeta
(16821756)

Emri: Gjergji
Mbiemri: Guxeta
Lindi më: 1682
Vendlindja: Hora e Arbëreshëvet , Mbretëria e Napolit
Vdiq më: 1756
Profesioni: Prift

JetëshkrimRedakto

Figura e tij dhe veprat e tij kanë nxjerrë në pah kontributin e madh të ideve nga të cilat ajo ka zhvilluar procesin e ndërtimit të identitetit që ende i jep një imazh të qartë të shqiptarëve për të pranisë njëjës dhe të jashtëzakonshme e tyre shekullore në Itali.

Veprimi i tij intelektual dhe ekumenike, dispiegatasi gjatë një sezoni të madhe historike dhe kulturore të rëndësishme të shekullit tetëmbëdhjetë, është i një rëndësie jetike për komunitetin shqiptar të Sicilisë, për Kishën në Sicili dhe në Evropë për disa kohë.

Figura, veprat dhe idetë e Atit Gjergji Guxeta për rëndësinë e tyre të shquar dhe paradigmatik, si në një shpresë morale, historike, kulturore dhe fetare, të sjellë, jo fshehur, ata mund të japin një kontribut të Kauzës të lumnimit të saj.

KanonizimRedakto

Lutja për Lumturimin e nëpunësit e Perëndisë At Gjergji Guxeta:

I Bekuar je o Zot, Perëndia i atravet tanë, sepse ju ngriti në Kishën Tënde Atit shërbëtorit tënd At Gjergji Guxeta, Fryma e Shenjtë e profecisë dhe të plotë të bamirësisë apostolik për popullit tënd. Ne lutemi që ju të dëshironi të lavdërojmë tokën, që ne e quajmë mbi ndërmjetësi ynë qiellor para fronit Tënd. Për hir të Jezu Krishtit, Birit të vetëm juaj vetëmlindurin, që, me të cilët ju jeni të bekuar me Shpirtin e-shenjtë, e mirë dhe jetëdhënës, tani e përherë dhe në shekuj të shekujve. Ashtù kloft.

Punon kryesoreRedakto

  • De Albanensium Italie rite excolendis ut sibi totique S. Ecclesie
  • Respektimi i ritit në mesin e shqiptarëve të Italisë, sepse ajo do të shërbejë për të ndihmuar veten dhe mbarë kishës, Hora e Arbëreshëvet.

Lidhje të jashtmeRedakto