Grënada është shtet dhe ujdhesë pranë Amerikës latine. Këtij shteti i takon ujdhesa Grënada me një sipërfaqe prej 3102 si dhe ujdhesat jugore Grënadeze që së bashku zënë një sipërfaqe prej 344 km2. Për kryeqytet ka qytetin e Shën Gjergjit, Saint George's që në vitin 1970 kishte 8600 banorë (7,500 më 1999). Gjuhë zyrtare e vendit është gjuha angleze ndërsa monedhë shtetërore është dollari i karibit lindorë (ES$) me qindarkën e quajtur cent.

Grenada
Emblema - Grenada
Grenada Grenada
Moto Kombëtare:
Vendndodhja - Grenada
Vendndodhja - Grenada

Historia Redakto

Artikulli kryesor Historia e Grenadës

Detar nga Kolumbia, në vitin 1498 zbarkuan në këto ujdhesa dhe i quanin koncepcion (Conceptión). Nga viti 1674, Grënada bie nën sundimin e francezëve dhe pas Paqes së Parisit kalon në duar të britanezëve si koloni e tyre. Brenda viteve 1967-1974 ishte anëtare e Shteteve të Mbledhura të Indisë Perëndimore dhe nga këtu doli si shtet i pavarur.

Politika Redakto

Artikulli kryesor Sistemi shtetror

Sipas kushtetutës së datës 7 shkurt 1974, Grënada është shtet i pavarur brenda komonveltit britanik dhe nga shtatori i vitit 1974 anëtare e Organizatës së Kombeve të Bashkuara. Përfaqësues i mbretërisë është një qeveritar i përgjithshëm (Gjeneral guvernator). Ana legjislative e shtetit përbëhet nga senati dhe nga shtëpia e përfaqësuesve. Senati përbëhet nga 13 senator të zgjedhur nga qeveritari i përgjithshëm ndërsa shtëpia e përfaqësuesve përbëhet nga 15 delegat të zgjedhur me mandat 5 vjeçar. Drejtë zgjedhje të delegatëve kanë gjithë shtetasit më të moshuar se 18 vjet. Anën ekzekutive të shtetit e përfaqëson kryeministri i emëruar nga qeveritari i përgjithshëm si dhe nga ministrat që i zgjedhë kryeministri i emëruar.

Njësit administrative Redakto

Artikulli kryesor Njësit administrative
 
Parishet në Grënadë

Grënada ka gjashtë njësi teritoriale të quajtura parishte (parishes) dhe një teritor të varrur anësorë të quajtur Carriacou. Numri i banorëve, i paraqitur në tabelenën e më poshtme është bazuar në regjistrimin popullor të 25 maji të vitit 2001.

Njësia teritoriale sipërfaqja në km² banorë banorë për km²
Carriacou 34 6.063 178
Saint Andrew 99 24.661 249
Saint David 44 11.476 261
Saint George 65 35.559 547
Saint John 35 8.557 244
Saint Mark 25 3.955 158
Saint Patrick 42 10.624 253
E përgjithshmja 344 100.895 293

Burimi: Zyra Qendrore e Statistikave të Grënadës (Central Statistical Office of Grenada)

Gjeografia Redakto

Artikulli kryesor Gjeografia e Grenadës

Toka e ujdhesave të shtetit të Grënadës goditet shpesh nga tërmetet. Kryesisht është e mbuluar me pyje të endura dhe ndodhet në një lartësi mbidetare deri në 840 metra. Në sipërfaqe sundon klima e tropeve e cila sjell temperatura mesatare prej 28 gradëve si dhe reshje shiu të vazhdueshme nga qershori deri në dhjetorë.

Ekonomia Redakto

Artikulli kryesor Ekonomia e Grenadës

Degët kryesore të ekonomisë së Grënadës përpos tregtisë janë kultivimi i bananeve, i kakautë, i palmave të kokosit, i bibernave (dallohet i quajturi muskat) si dhe i panxharsheqerit.

Demografia Redakto

Artikulli kryesor Demografia e Grenadës

Në vitin 1975 thuhej se kishte rreth 100 000 banorë, kryesisht zezak dhe mulaten. Si duket numri i popullsisë në këtë vend ka ra.

Kultura Redakto

Artikulli kryesor Kultura e Grenadës
   * Telekomunikacioni
   * Transporti
   * Ushtria
   * Pushime

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Grenada – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Grenada – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale