Grigor Kamona, Arhond i Krujës

(Përcjellë nga Grigor Kamona)

Grigor Kamona (greqisht: Γρηγόριος Καμωνάς, serbisht: Grgur Kamonas)[1] ishte një arhond greko-arbëror[2][3] i Krujës,[1][4] mes viteve 1216 dhe 1253. Ai u martua me princeshën serbe Komnena Nemanjić,[3] e bija e mbretit Stefan Nemanjić, dhe e veja e Princit të Arbërit Dhimitër Progoni, duke trashëguar sundimin dhe siguruar mbretërinë përmes një aleancë ortodokse [3]. Ai thuhet se kishte titullin sebastos.

Grigor Kamona
Princ i Arbërisë
Mbretërimi1216-1253
ParaardhësitDhimitër Progoni
PasardhësiGolemi i Krujës
bashkëshortKomnena Nemanjic

Ai kishte një vajzë së bashku me Komnenën, e cila u martua me Golemin e Krujës, pasues tij [4].

Referime Redakto

  1. ^ a b Geneaology, The Nemanjiden: Kominia; 1m: Dimitri Progonovic, Archon of Albania (+1215); 2m: 1215 Grgur Kamonas, Archon of Kroja and Elassan
  2. ^ Illyrisch-albanische Forschungen, page 239: "...Griechen Gregorios Kamonas..."
  3. ^ a b c The New Cambridge Medieval History: c. 1198-c. 1300, page 786: "the Greco-Albanian lord Gregorios Kamonas... ...took Komnena as his second wife"
  4. ^ a b The Genealogist, page 40: "Golem married the daughter of Gregorios Kamonas, Prince of Kroia c. 1215"

Shih edhe Redakto

Parardhësi 
Dhimitër Progoni
Princ i Arbërit
1216–1253
Pasardhësi 
Golemi