HAT-P-11b (ose Kepler-3b ) është një planet i cili ka yllin e tij, pra është një "mini-sistem diellor". Ky planet është zbuluar nga metoda tranzit2 janar të vitit 2009. Ky planet është 122 vite-dritë larg nga Toka duke llogaritur se gjindet ne konstelacionin Mjellma. Ky planet është më i vogli i zbuluar sipas mënyres së tranzitit, me një rreze rreth 5 here sa asaj të Tokës dhe shumë më e te madhe sesa Gliese 436-b, në anën tjetër ky planet ka edhe një masë 26 herë sa ajo e Toka-Tokës. Ky planet orbiton rreth yllit të tij në të njejtën mënyrë siç orbiton edhe 51 Pegasi b për 51 Pegasi, tipike si një planet tranzit (andaj edhe quhet kështu). Orbita e HAT-P-11b është gjithashtu shumë e pjerrët, kjo orbitë ka nje anim prej 103 gradëve ne krahasim me rotacionin e yllit të saj.

HAT-P-11b për herë të parë u pa në fushën e anijes Kepler. Temperatura e këtij planeti është shumë e ulët diku rreth -258.15°. Në vitin 2014 teleskopët Hubble, Spitzer dhe Kepler këtë planet e konstatuan si planet i cili emeton avuj uji. Qielli i HAT-P-11b ka nje blu te kthjellet dhe qe deshmon se uji ne gjendje agregate te gazet gjindet aty.

BurimiRedakto

Shkenca