Halabaku

fshat në Kosovë

Halabak është një vendbanim në komunën e Podujevë, Kosovë.

Halabak
Fshat

Gjeografia

Redakto

Emri i fshatit Halabak ndahet në dy pjesë, është emër Arab qe do të thotë, Hale do të thotë shkretirë, ndersa Bak do të thotë i pa banuar.

Ky fshat kufizohet me fshatin: Tërrnavë, Bellopojë, Dyz, Sharban dhe është në jugperëndim të komunës së Podujevës.

Fshati i posedon rrugën, telefonin mobil dhe ujin nga ujësjellësi i liqenit të Batllavës.

Fshatit preferohet edhe për vizitë natyrore për shkak të bukurive që e rrethojnë. Fshati ka pyllin afër, malin, tokë pjellore dhe lumin i cili kalon nëpërmes fshatit të bukur të Halabakut, duke i dhënë madhështinë që i impresionon vizitorët.

Pylli i fshatit i ka këto kafshë të egra si ujku, lepuri, dhelpra e kaprolli, dhe laramani shpendësh të ndryshme.

Fshati është shumë i pasur me tokë bujqësore edhe me pyll. Lartësia mbidetare është 600 m.

Demografia

Redakto

Në këtë fshat ekzistojnë mbi 100 shtëpi.

Feja e fshatit është 100% Musliman.

Familjet që jetojnë në këtë fshat janë:

 • Salihajt (Zeqiri, Islami, Osmani)
 • Munakët (Mehmeti, Bekolli, Arifi)
 • Rukovcët
 • Nelakët (Retkoceri)
 • Gubetinët
 • Pllanalitë
 • Maqastenët
 • Prekorogjët
 • Raçët
 • Krasniqët
 • Alshiqët
 • Kosumajt
 • Isufajt
 • Ibrahimajt

Ekonomia

Redakto

Është vend bujqësor, ku bujqësia është elementi kryesor.

Buxheti i fshatit Halabak nuk është edhe aq i keq në krahasim me fshatrat përreth.

Kryetari i fshatit në periudhën 2001-2006 ishte z.Ali Zeqiri, me profesion mësimdhënës, i cili së bashku me hoxhën e fshatit Mustafë Pllana, kontribuan për asfaltimin e rrugës Bellopojë-Tërrnavë-Halabak me participim 50% nga buxheti i banorëve të fshtatit. Asokohe z.Zeqiri ishte edhe kryetar i nëndegës së Lidhjes Demokratike të Kosovës në komunën e Podujevës.

Në këtë periudhë u bë edhe kyçja në ujësjellës, me ujë të pijshëm u furnizuan fshatrat Bellopojë, Tërrnavë dhe Halabak.

Kultura

Redakto

Fshati ka nje ambulancë, një shkollë fillore 5 vjeçare, poashtu edhe nje xhami.

Historia

Redakto

Në luftën e fundit fshati Halabak ka dhënë tre martirë. Në këtë fshat ka qenë i vendosur edhe shtabi i UÇK-së.

Sipas historisë se fshatit thuhet që ky fshat ka qenë vetëm një shkretirë e pa banuar. Do të thotë njerëzit që banojnë aty nuk janë vendas po janë muhaxher nga viset e tjera.

Shih dhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto