Halid ibën el-Velid (në gjuhën arabe: خالد بن الوليد‎) ndryshe njihet me nofkën "Shpata e Allahut," nofkë kjo e dhenë atij nga vetë profeti i islamit, Muhamed Ibën ‘Abdillahu.

Kalligrafia e Halid bin Velidit
Xhamia Halid bin el-Velid ne Homs, Siri

Halid Bin al-Velidi u lind në Mekë të Arabisë në vitin 592 dhe vdiq më 642. Ai ka qene një sahab (shoqërues i Profetit Muhamed), dhe një nga komandantët më të suksesshëm në histori.[1] Edhe pse ai pati luftuar kundër Profetit Muhamed në Betejën e Uhudit, në vitin 627/629 Halidi pranoi islamin dhe iu bashkangjit ushtrisë së Profetit Muhamed në pushtimin e Mekës në vitin 629.[2]

Ai ka shërbyer nën komandën e Profetit Muhamed, si dhe nën lidershipin e Kalifëve Ebu Bekër dhe Omer ibën el-Hatab.[2] Ai u dallua për nga shkathtësia e tij ushtarake dhe njihet për fitoret e tij të një pas njëshme në mbi njëqind beteja kundër forcave shumë më superiore përsa i përket numrit të luftëtarëve të Perandorisë Bizantino-Romake, Sasanido-Persiane, dhe fqinjëve të tyre.[3] Disa nga sukseset strategjike të këtij komandanti legjendar janë pushtimi i tokave arabe, Mesopotamisë Perisane dhe Sirisë Romake, pushtime keto të realizuara në një periudhë kohore shumë të shkurter, nga viti 632 deri ne 636 (E.S.). El-Velidi është gjithashtu i njohur për suksesin dhe fitoret e tij në betejen e Jamamës, Ullejsit, Firazit, si dhe për taktikat e tij të mrekullusheme në Vallaxha dhe Jarmuk.[4]

ShënimRedakto

 1. ^ Nicolle 1994, p. 19
 2. ^ a b Khalid ibn al-Walid, Encyclopædia Britannica Online. Retrieved. 2006-10-17.
 3. ^ Akram 2004
 4. ^ Akram 2004, p. 496

BibliografiaRedakto

 • Akram, Agha Ibrahim (2004), The Sword of Allah: Khalid bin al-Waleed - His Life and Campaigns, Oxford University Press, ISBN 0195977149 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Allenby, Viscount (2003), Conquerors of Palestine Through Forty Centuries, Kessinger Publishing, ISBN 0766139840 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Pratt, Fletcher (2000), The Battles That Changed History, Courier Dover Publications, ISBN 048641129X {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Haykal, Muḥammad Ḥusayn (1990), Al-Faruq, 'Umar, Dār al-Maʻārif Publishers, ISBN 9770230928 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gil, Moshe (1997), A history of Palestine, 634-1099, Cambridge University Press, ISBN 0521599849 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Harkavy, Robert E (2001), Warfare and the Third World, Palgrave Macmillan, ISBN 0312240120 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jaques, Tony (2007), Dictionary of Battles and Sieges: A-E, Greenwood Publishing Group, ISBN 0313335370 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jaques, Tony (2007), Dictionary of Battles and Sieges:F-O, Greenwood Publishing Group, ISBN 0313335389 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kaegi, Walter Emil (1995), Byzantium and the Early Islamic Conquests, Cambridge University Press, ISBN 0521484553 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Malik, S. K. (1968), Khalid bin Walid: the general of Islam: a study in Khalid's generalship, Ferozsons publishers, India. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Morony, Michael G. (2005), Iraq After the Muslim Conquest, Gorgias Press LLC, ISBN 1593333153 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Nicolle, David (1994), Yarmuk 636 A.D.: The Muslim Conquest of Syria #31, Osprey Publishing, ISBN 1855324148 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Nicolle, David (2009), The Great Islamic Conquests AD 632-750, Osprey Publishing, ISBN 1846032733 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Walton, Mark W. (2003), Islam at war: a history, Greenwood Publishing Group, ISBN 0275981010 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Weston, Mark (2008), Prophets and Princes: Saudi Arabia from Muhammad to the Present, John Wiley and Sons, ISBN 0470182571 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)