Madhëria e Tij Peranodrake Showa (昭和 天皇 Showa tennō), Lindur Hirohito (裕仁 Hirohito; Tokio, 29 prill 1901 - 7 janar 1989) ishte perandor 124 i Japonisë, sipas rendit tradicional të vazhdimësisë perandorake. Titull nderi i tij ishte Michi no miya (迪宫). Mbretërimi i tij, i cili filloi në 1926 dhe përfundoi me vdekjen e tij në 1989, ishte mbretërimi më i gjatë në hitorinë e Japonisë.

Hirohito në vitet e para të mbretërimit

Fëmijria dhe kurorzimiRedakto

 
Në 1902
 
Hirohito i ri dhe gruaja e tijë Nagako Kuni, më vonë Perandoresha Shōwa Kōjun
 
Perandori dhe kali perandorak Shirayuki në LIIB

Showa ka lindur në Pallatin Aoyama në Tokio ishte fëmija i parë i Princit të kurorës Yoshihito (më vonë perandori Taisho) dhe Princesha Sadako (më vonë Perandoresha Teimei). Duket se emërimi i tij si princ trashëgimtar u zhvillua me vdekjen e gjyshit të tij, perandorit Meixhi, më 30 korrik 1912. emërim i tij zyrtar u zhvillua më 2 nëntor 1916. Nga 1908-1914 ai mori pjesë në shkollën Gakushuin aristokratike, pastaj në 1914-1921 ai mori pjesë gogakumonsho-Togu. Më 29 nëntor 1921 zyrtarisht u bë regjent perandorak i babait të tij. Në të njëjtin vit ai bëri një udhëtim prej gjashtë muajsh në Evropë, duke vizituar Mbretërin e Bashkuar, Francën, Italinë, Hollandaën dhe Belgjikën. Më 26 janar 1924 ai u martua me kushërirën e tij të largët, Princesha Nagako Kuni (më vonë Perandoresha Kōjun), vajza e madhe e princit Kuniyoshi Kuni. Ata kishin dy djem dhe pesë vajza: Princesha Shigeko, i cili humbi statusin e sajë si një anëtar e familjes perandorake në 1947; Princesha Sachiko; Princesha Kazuko; Princesha Atsuko; Princi i kurorës Akihito, i cili më vonë u bë Perandor i Japonisë; Princi Masahito; Princesha Takako; Vajza të në moshë madhore u larguan nga familja perandorake si është parashikuar nga reformat e shtëpisë perandorak promovuar nga amerikanët në tetor 1947, ose në bazë të ligjit të vazhdimësisë të familjes perandorake pas martesës. Më 25 dhjetor 1926, me vdekjen e Taisho, Hirohito u bë perandor i ri dhe u shpall Showa që do të thotë (koha e paqes së ndriçuar).

Pejudha e mbretërimitRedakto

Në pjesën e parë të mbretërimit të Showa (1926-1945), në Japoni ka një ngjiten graduale në krye të qeverisë nga anëtarët e shërbimeve të armatosura që nga viti 1900, udhëheqësit e lartë të ushtrisë dhe të flotës kishte të drejtën e vetos mbi përbërjen e qeverisë, dhe ndërmjet 1921 dhe 1944 ka pasur disa incidente në krahut e djathtë. Një nga më të rëndësishme ishte në 1932, vrasjen e kryeministrit Inukai Tsuyoshi që i dha fund vazhdimësisë së qeverive të udhëhequr nga nxjerrja e politikës civile që karakterizonte mbretërimin e Taisho. Pastaj, në shkurt 1936 oficerët e rinj fraksioni Kōdōha, të mbështetur nga emrat më të lartë në radhët ushtarake dhe jo vetem (duke përfshirë edhe vëllain e perandorit Princi Chichibu) tentuar një grusht shteti. Kur Shigeru Honjo, një bashkëpunëtor i ngushtë i Tenno, e informoi ata për incidentin, ai menjëherë urdhëroi që t'i japë fund çrregullimeve, duke iu referuar zyrtarëve të përfshirë me emrin e Boto (rebelëve). Menjëherë pas kësaj ai urdhëroi Yoshiyuki Kawashima, ministërin e ushtrisë, për të shtypur revoltën mbi një orë, duke rezervuar të drejtën të kërkojë raporte statusin çdo tridhjetë minuta. Ditë pas aksidentit, kur ai ishte i informuar për progresin modeste e represionit, Showa, duke ju drejtuar Honjo, tha: "Unë vetë do të çojë Divizioni e Konoe dhe do të mposht ata." Kryengritje u mbyll plotësisht më 29 shkurt. Megjithatë, udhëheqës ushtarakë patën fuqi politike në Japoni dhe kryen politikën që kanë kontribuar për shpërthimin e Luftës së Dytë Sino-Japoneze (1937-1945) dhe pjesëmarrjes së Japonisë në Luftën e Dytë Botërore.

Vdekja dhe kalimi i fronitRedakto

7 janar 1989 vdiq perandori Hirohito dhe vdekja e tij i dha fund kohës Showa, më i gjati në historinë e Japonisë. Filloi mbretërimi i perandorit Akihito dhe epoka Heisei. Vetëm pas njoftimit të vdekjes së tij, Shtëpia Perandorake dhe agjensitë e gjerë deklaruan shkaqet e vdekjes së mbretit, i cili kishte një kancer në gjëndrat e sistemit të tretjes. Për të nderuar kujtimin e perandorit u bë funerali i Shtetit, ku morën pjesë shumë krerë të shteteve dhe qeverive, ndërsa ceremonitë e varrimit Shinto, zyrtarisht nuk mbulohen nga ligjet ekzistuese.

Perandori Akihito, djali i Hirohito [1]

Lidhjet e jashtmeRedakto