Hysen Hoxha

politikan shqiptar

Hysen efendi Hoxha (1861–1934) ishte politikan shqiptar, kryebashkiak i Gjirokastrës dhe xhaxhai i Enver Hoxhës .

BiografiaRedakto

Hysen Efendi Hoxha lindi në Gjirokastër, ku babai i tij Beqir ishte përkrahës i degës lokale të Lidhjes së Prizrenit. Ai studioi teologjiStamboll. Hoxha ishte përgjegjës për hapjen e shkollës së parë në gjuhën shqipe në rajonin e tij (me emrin "Liria") dhe në kohën e lindjes së nipit të tij Enver Hoxha në vitin 1908 kryesoi një komitet të rilindjes kombëtare në krahinë. Ai gjithashtu themeloi një ansambël folklorik. Në nëntor 1912 shërbeu si delegat i Gjirokastrës në mbledhjen e Vlorës me rastin e Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë .

Ndikimi i tij në jetën e hershme të nipit të tij Enver Hoxhës u ndje për shkak se babai i Enverit kishte qenë jashtë shtetit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës si emigrant ekonomik. Si ateist ai luajti një rol në nxitjen e pikëpamjeve ateiste të vetë Enverit që në moshë të re. [1]

Shih edheRedakto

LiteraturaRedakto

  • Enver Hoxha: 1908-1985 . Tiranë: Instituti i Studimeve Marksiste-Leniniste pranë KQ të Partisë së Punës të Shqipërisë. 1986. fq. 17.
  • Studime historike Vol. 40, nr. 23. Akademia e Shkencave, Instituti i Historisë. 1986. fq. 163.
  • Biberaj, Elez. Shqipëria: Një Maverick Socialist . Boulder, CO: Westview Press. 1990. fq. 16.
  • Hoxha, Enveri. Vitë të gjithëisë . Tiranë: 8 Nëntori. 1983.
  • Schmidt-Neke, Michael. Enstehung und Ausbau der Königsdiktatur në Albanien, 1912-1939 . München: R. Oldenbourg Verlag. 1987. fq. 320.
  • Zlatar, Pero. Albanija u eri Envera Hoxhe Vol. II. Zagreb: Grafički zavod Hrvatske. 1984. fq. 23–26.

ReferimeRedakto

  1. ^ GazetaBlic (2016-03-15). "Enver Hoxha dhe një nga misteret më të mëdha në histori - GazetaBlic". GazetaBlic (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 3 gusht 2017. Marrë më 2017-08-03.