Ikrima ibn Ebi Xhehl (arabisht: عكرمة بن أبي جهل عمرو بن هشام ʿIkrimah ibn Abī Jahl ʿAmr ibn Hishām) ishte udhëheqës i rëndësishëm i myslimanëve dhe shok i profetit Muhammed.

Së pari Ikrimah ishte një nga kundërshtarët e Muhammedit. Ikrimah ishte gjithashtu shok fëmijërie i Halid bin Velidit. Ikrimah deshi ta zhbind Halidit që të mos ta pranoj Islamin dhe kur Ebu Sufjani e kuptoi, ai deshi ta rrahë, por Ikrimah ishte ai i cili e kontrolloi Ebu Sufjanin.

Ikrimah ishte burri i Umm Hakim. Në Betejën e Uhudit, ajo shoqëror atë dhe kurejshët e Mekës të cilët luftuan kundër myslimanëve. Në vitin 630, kur myslimanët e pushtuan Mekën, Umm Hakim së bashku me disa kurejsh tjerë pranuan Islamin.[1] Më pas, Umm Hakim bindi Ikrimah ta pranoj Islamin.[2]

Ikrimah pasi pranoi Islamin u bë udhëheqës i rëndësishëm ushtarak në fillim të shtetit Islamik. Ebu Bekri dërgoi Ikrimah kundër MusejlimesJammama.

Ai vdiq në vitin 636 në Betejën e Jarmukut.

References Redakto

  1. ^ God-oriented Life: In the Light of Sayings and Deeds of the Prophet Muhammad ... - Google Books. Books.google.co.in. Marrë më 2014-01-18. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Great Women of Islam: Who Were Given the Good News of Paradise - Mahmood Ahmad Ghadanfar - Google Books. Books.google.co.in. Marrë më 2014-01-18. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)