Termi interdisiplina ose ndërdisiplina nënkupton një njësi të organizuar e cila përfshin dy ose më shumë disiplina akademike, por që kanë kriteret formale të disiplinave, siç janë revistat e dedikuara kërkimore, konferencat dhe departamentet universitare. Ajo është e lidhur me interdisiplinaritetin, por që është një emër i cili përdoret për një lloj të caktuar njësie akademike (disiplinë akademike). Një fushë, në të njëjtën kohë mund të jetë një disiplinë por edhe një ndërdisiplinë. Shembulli më i mirë i kësaj është p.sh. shkenca e informacionit e cila tregon se një fushë mund të konsiderohet disiplinë në disa vende, por një interdisiplinë ose ndërdisiplinë në vendet e tjera. [1] [2] Duke folur lidhur me hulumtimet edukative e arsimore (pedagogjinë), Giesecke (1981) thotë mes tjerash që ajo është një "shkencë aporetike", d.m.th. një interdisiplinë.[3] Nga ana tjetër, Tengström (1993) thekson se kërkimi ndërdisiplinor është një proces, e jo një gjendje apo strukturë.[4]

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Augustyn, P. (2008). "Biosemiotics: Protoscience, interdiscipline, new biology". Semiotica. 172 (1–4): 479–487. doi:10.1515/SEMI.2008.107. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Stycos, J Mayone, red. (1989). Demography as an interdiscipline. New Brunswick, New Jersey: Transactions Publishers. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Giesecke, Hermann (1981). Indføring i pædagogik. København: Nyt Nordisk Forlag. German original: Einführung in die Pädagogik. München: Juventa 1970 (2. Auflage)
  4. ^ Tengström, E. (1993). "Biblioteks- och informationsvetenskapen - ett fler- eller tvärvetenskapligt område?". Svensk Biblioteksforskning (1): 9–20. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)