mitologjinë nordike, Jörmungandr (norse e vjetër: Jǫrmungandr, fjalë-për-fjalë. 'Gundi i madh', shih Etimologjinë), i njohur gjithashtu si Gjarpri Midgard ose Gjarpri Botëror (Skandinavishtja e Vjetër: Miðgarðsormr), është një gjarpër deti ose krimb jashtëzakonisht i madh që banon në detin botëror, që rrethon Tokën (Midgard) dhe kafshon bishtin e tij, një shembull i një Ouroboros. Si rezultat i rrethimit të Midgardit (Tokës) ai quhet Gjarpri Botëror. Kur të lëshojë bishtin, do të fillojë Ragnarök (beteja e fundit e botës).

Thori duke goditur gjarprin e Midgardit (1790) nga Henri Fuseli.

Thuhet se Jörmungandr është fëmija i mesëm i perëndisë mashtruese Loki dhe gjigantes Angrboða. Sipas Prozës Edda, Odin mori tre fëmijët e Lokit nga Angboða - ujkun Fenrir, perëndeshën Hel dhe gjarprin Jörmungandr - dhe i largoi nga Asgard (bota e Æsir). Gjarpri Jörmungandr u hodh në oqeanin e madh që rrethon Midgard. Atje gjarpri u rrit aq shumë sa ishte në gjendje të rrethonte Tokën dhe të kapte bishtin e vet. Zoti i vjetër norvegjez, Thor, ka një grindje të vazhdueshme me Jörmungandri në epikat e tyre dhe të dy mund të shihen si armiq. Gjatë Ragnarök, Thor dhe Jörmungandr do të luftojnë njëri-tjetrin deri në vdekje.

Shiko edhe

Redakto

Referimet

Redakto