Jakup Beu (fl. 1437 - shtator 1442) ishte sanxhak-beu i Arbërit më 1437 (gjatë revoltës së organizuar nga babai i tij, Teodor III Muzaka),[1] ku u zëvendësua nga Hadëm Shehabetin (Hadım Şehabeddin, sanxhak-bej deri më 1439),[2] pastaj shërbeu përsëri më 1441–42, deri në shtator 1442 [3] kur ai u vra në aksion së bashku me disa bejlerë të tjerë nën komandën e Hadëm Shehabetin (që nga viti 1439 bejlerbej i Ejaletit të Rumelisë) në betejën pranë Lumi Ialomița kundër forcave të krishtera nën drejtimin e Janosh Huniadit.[4]

Yakup
Në aleancë mePerandoria Osmane
Vite shërbimiStampa:Floruit 1437–42
Gradasanxhak-bej
Betejat/luftratBeteja e lumit Ialomița
MarrëdhënietTeodor III Muzaka (i ati)

Referime 

Redakto
  1. ^ Historia e Shqipërisë. Instituti i Historisë dhe i Gjuhësise. 1959. fq. 268. Pasi u larguan ushtritë turke të Rumelisë, shpërtheu aty nga viti 1437-1438 një kryengritje tjetër në rrethin e Beratit, e kryesuar nga Theodhor Korona Muzaka, biri i të cilit, Jakup Beu, ishte në atë kohë sanxhakbeu i sanxhakut të Shqipërisë
  2. ^ Jefferson, John (2012). The Holy Wars of King Wladislas and Sultan Murad: The Ottoman-Christian Conflict from 1438-1444 (në anglisht). Brill. fq. 85. ISBN 978-90-04-21904-5. Şehabeddin's first post outside the palace was as sanjak governor in Gjirokastrës, Albania (Albania).47 In 1439, after the change in imperial policy ...
  3. ^ Türk Tarih Kongresi: Kongrenin çalişmaları, kongreye sunulan tebliğler (në turqisht). Kenan Matbaası. 1994. fq. 1693. Yerli Hristiyan beylerden birisi olan Teodor Muzaka'nın oğlu Yakup Bey, İslâma geçerken, Osmanlı yönetimi kadrosu içine sokulmuş ve 1442 yılının dolaylarında Arvanid sancak beyi makamına kadar çıkmayı başarmıştır.3 Adı geçen sancağın
  4. ^ Pulaha, Selami (1968). burime Osmane (në anglisht). Universiteti Shtetëror i Tiranës, Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë. fq. 45. ... e Shehabedin pashait e nga sanxhakbejlerët si Firuz beu, Jakup beu, i biri i Teodor Muzakës 3, e gjithsej pesëmbëdhjetë bejlerë prijësa ranë aty të gjithë dëshmorë. Shumica e jeniçerëve u grinë. Vetëm Shehabedin pasha u arratis.
Parardhësi 
Ali Beu
sanxhak-bej i Arbërit
1437
Pasardhësi 
Hadëm Shehabetin
Parardhësi 
Hadëm Shehabetin
sanxhak-bej i Arbërit
1441–42
Pasardhësi 
?