Kanali i Mozambikut (frëngjisht: Canal du Mozambique, malagasisht: Lakandranon'i Mozambika, portugalisht: Canal de Moçambique) është një krah i Oqeanit Indian që ndodhet midis vendeve të Afrikës Juglindore të Madagaskarit dhe Mozambikut. Kanali është rreth 1,700 km (900 nmi) i gjatë dhe 419 km (226 nmi) në pikën e tij më të ngushtë dhe arrin një thellësi prej 3,292 m rreth 230 km (124 nmi) largësi nga brigjet e Mozambikut. Një rrymë e ngrohtë, Rryma e Mozambikut, rrjedh në një drejtim jugor në kanal, duke çuar në Rrymën Agulhas në brigjet lindore të Afrikës Jugore.

Vendndodhja e kanalit të Mozambikut.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto