Konsorciumi i World Wide Web

Konsorciumi i World Wide Web ose (Anglisht: World Wide Web Consortium (W3C)) është organizata kryesore ndërkombëtare për standardizim të World Wide Web (shkurt WWW ose W3).

World Wide Web Consortium
W3C Icon.svg
AbbreviationW3C
FormationTetor 1994; 27 vite më parë (1994-10)
Typeorganizatë për standardizim
PurposeZhvillimin e protokolleve dhe udhëzimeve që sigurojnë rritjen afatgjatë për Web-in.
HeadquartersMassachusetts Institute of Technology
Cambridge, Massachusetts, SHBA
Location
Region served
Në të gjithë botën
Membership
408 organizata anëtare[2]
Drejtor
Tim Berners-Lee
Staff
62
Websitewww.w3.org

E themeluar dhe tani e udhëhequr nga Tim Berners-Lee,[3] konsorciumi është i përbërë nga oranizata anëtare të cilat mbajnë personel me orar të plotë me qëllim që të punojnë së bashku në zhvillimin e standardeve të World Wide Web. Deri më 4 nëntor 2015, World Wide Web Consortium (W3C) ka 408 anëtarë.[2]

W3C gjithashtu angazhohet në edukimin dhe në terren, zhvillon softuerë dhe shërben si një forum i hapur për diskutim në lidhje me Web-in.

HistoriaRedakto

Konsorciumi i World Wide Web (W3C) u themelua nga Tim Berners-Lee pasi ai u largua nga Organizatën Evropiane për Kërkime Bërthamore (CERN) në tetor, 1994. U themelua në Laboratorine e Shkencave Kompjuterike të Massachusetts Institute of Technology (MIT/LCS) me ndihmën e Komisionit Evropian dhe Agjencisë për Projekte Kërkimore të Mbrojtjes së Avancuar (DARPA),[3]cila ishte nismëtare e Internetit dhe paraardhëses së saj ARPANET.

AnëtarësiaRedakto

Konsorciumi udhëhiqet nga anëtarësia e saj. Lista e anëtarëve është në dispozicion të publikut.[2] Anëtarët janë bizneset, organizatat jofitimprurëse, universitetet, subjektet qeveritare dhe individët.[4]

Kërkesat e anëtarësimit janë transparente me përjashtim për një kërkesë: Një aplikim për anëtarësim duhet të shqyrtohet dhe miratohet nga W3C. Shumë udhëzimet dhe kërkesat janë paraqitur në detaje, por nuk ka asnjë udhëzues përfundimtar rreth procesit apo standardeve me të cilat anëtarësimi mund të jetë në fund i miratuara apo i mohuar.[5]

Kostoja e anëtarësimit është dhënë në disa shkallë të ndryshme, në varësi të karakterit të organizatës aplikuese dhe vendin në të cilin ajo ndodhet.[6] Vendet janë kategorizuar përmes grupit më të fundit të Bankës Botërore nga BAK ("Bruto të Ardhurat Kombëtare") për frymë.[7]

StandardetRedakto

Standardet e W3C/IETF (mbi TCP/IP):

ReferimetRedakto

  1. ^ "W3C Invites Chinese Web Developers, Industry, Academia to Assume Greater Role in Global Web Innovation". W3.org. 20 janar 2013. Marrë më 2013-11-30. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c "World Wide Web Consortium – current Members". World Wide Web Consortium. 29 mars 2012. Marrë më 24 maj 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b W3C (shtator 2009). "World Wide Web Consortium (W3C) About the Consortium". Marrë më 8 shtator 2009. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ W3C (2010). "Membership FAQ – W3C". Marrë më 7 gusht 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Jacobs, Ian (2008). "Join W3C". Marrë më 14 shtator 2008. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ W3C Membership Fee Calculator
  7. ^ "World Bank Country Classification". Web.worldbank.org. Marrë më 3 korrik 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhjet e jashtmeRedakto