Italy c 1810.png

Krahinat Ilire (kroatisht: Ilirske pokrajine , frëngjisht: Les Provinces Illyriennes) është nocion për tokat kroate dhe slloveni nën sundimin e francez në kohën e Napoleonit, ndërsa e kan marrë emrin nga popullsia vendase ilire.

Nocioni i vjetër kroat për këto krahina është Slovinske drzhave. Francezët më 14 tetor 1809 nga pjesa perëndimore e Korushkës, mandej nga krahinat e Kranjit dhe ato kroate në jugperëndim të lumit Sava, pastaj hapsira rreth Goricës, mandej rreth Trieshtës dhe Istrës themeluan krahinat ilire.
Lidhje të jashtmeRedakto