Kujtesa

informacione të ruajtura në mendje, ose proceset mendore të përfshira në marrjen, ruajtjen dhe marrjen e këtij informacioni

Kujtesa (lat. - memoria) është aftësia e një organizmi (nëpërmjet trurit) të mbajë, ruajë, të rendisë informacionet dhe t´i rikthejë ato.

Harresa është ana e kundërt e kujtesës.

Fazat kryesore të përpunimit të kujtesës janë:

  • SHkrimi : përpunimi i lajmit të marrë.
  • Ruajtja (stivosja) : krijimi i renditjes së përhershme të lajmit të ndryrë.
  • Rikthimi: përtëritja e lajmit të ruajtur (stivosur), kur ai nevojitet apo kërkohet.

Llojet e kujtesës jan Kujtesa sensorike,kujtesa afat shkurte edhe kujtesa afat gjat.

RisiRedakto

Sekreti për të pasur një kujetesë të mirë është të mësojmë gjithmonë gjëra të reja dhe interesante. Shkencetarët e Univeristeti i kolegjit (University of college) në Londër kanë vërtetuar se kur mësojmë gjëra të reja dhe interesante, nxitet një qendër e trurit përgjegjëse për kënaqësinë. Dhe kjo na bën t´i kujtojmë më lehtë ato që kemi nxënë.

ThënieRedakto

  • "Kur vjen dituria, mbërrin edhe kujtesa" - Gustav Meyrink
  • "Kujtimet e bëjnë njeriun të ndjehet aq me ëndje i plakur dhe i pikëlluar." - George Bernard Shaw, The Irrational Knot
  • "Prona e vërtetë e njeriut është kujtesa e tij. Në asgjë tjetër nuk është ai i pasur, në asgjë tjetër nuk është ai i varfër." - Alexander Smith, Dreamthorp

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto