Kuzman Shapkarev

shkrimtar bullgar

Kuzman Anastasov Shapkarev, (1 janar 1834 në Ohër - 18 mars 1909 në Sofje ) ishte një bullgar [1] [2] folklorist, etnograf dhe shkencëtar nga Perandoria Osmane rajoni i Maqedonisë, autor i teksteve dhe studimeve etnografike dhe një figurë e rëndësishme . Ai konsiderohet një maqedonas etnik në Maqedoninë e Veriut .

BiografiaRedakto

Kuzman Shapkarev lindi në Ohër në 1834. Ai ishte mësues në një numër shkollash bullgare në Ohër, Manastir, Prilep, Kukush, Selanik, (1854-1883). Në këto qytete ai ishte veçanërisht aktiv në prezantimin e gjuhës bullgare në shkollat lokale. Ai inicoi krijimin e dy shkollave të mesme bullgare në Solun në 1882-1883.

Ai shkroi librat shkollorë vijues: "Një abetare bullgare" (1866), "Një lexues i madh bullgar" (1868), "Gjuha amtare" (1874), "Përshkrimi i shkurtër i tokës (Gjeografia)" (1868), "Libri i shkurtër fe" (1868) dhe të tjerët. Shapkarev kritikoi mbizotërimin e Bullgarisë lindore dhe madje deklaroi se ishte e pakuptueshme në Maqedoni. Ai gjithashtu njoftoi një projekt të një fjalori që do të përmbante përkthimin nga maqedonishtja në bullgarishten e epërme dhe anasjelltas [3] Ky aktivitet u dënua nga shtypi bullgar, i cili madje akuzoi Kuzman Shapkarev për mbrojtje të ekzistencës së një gjuhe të veçantë maqedonase dhe të një të historie të veçantë të popullit maqedon. [4]

Shapkarev ishte kontribues i shumë gazetave dhe revistave bullgare, bashkëpunëtor i revolucionarit Georgi Rakovski dhe në fushën e etnografisë, ai ndihmoi Vëllezërit Miladinov .

Pas 1883 ai jetoi në Rumelinë Lindore dhe Bullgari - në Plovdiv, Sliven, Stara Zagora, Vraca dhe Orhanie ( Botevgrad ). Së bashku me pushtimin e tij shkencor dhe publik në Bullgari ai punoi si noter dhe gjyqtar.

Prej vitit 1900 ai u bë anëtar i rregullt i Akademisë Bullgare të Shkencave .

Libri i tij autobiografik quhet "Materiale për ringjalljen e frymës kombëtare bullgare në Maqedoni".

Djali i parë i Kuzman Shapkarev - Kliment ishte një nga aktivistët kryesorë të Organizatës së Brendshme Revolucionare Maqedonase, [5] ndërsa djali i dytë - Ivan ishte oficer i ushtrisë së lartë bullgare .

Libra autobiografikëRedakto

  • Kontributi në arsim në Maqedoni. Një autobiografi e Kuzman Shapkarev, përmbledhje maqedonase, Sofje 1927, vëllimi 2
  • "Materiale për ringjalljen e frymës kombëtare bullgare në Maqedoni", Sofje 1984

NderimetRedakto

Butapress Shapkarev në Bregun e Fallières, Antarktidë mban emrin e Kuzman Shapkarev.

ReferimeRedakto

  1. ^ Autobiography of Kuzman Shapkarev, 1864, Macedonian review, year ІІІ, 1927, № 1, № 2.; Also in "Materials for the Revival of Bulgarian national spirit in Macedonia"
  2. ^ MacDermott, Mercia (1998). Bulgarian Folk Customs (në bullgarisht). Jessica Kingsley. fq. 31. ISBN 1-85302-485-6.
  3. ^ Tchavdar Marinov. In Defense of the Native Tongue: The Standardization of the Macedonian Language and the Bulgarian-Macedonian Linguistic Controversies. in Entangled Histories of the Balkans - Volume One. DOI: https://doi.org/10.1163/9789004250765_010 p. 442
  4. ^ Den, June 9, 1875; Pravo, November 30, 1870
  5. ^ Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893–1934, Звезди, 1999, стр. 6.