Ligji ushtarak është vendosja e kontrollit të drejtpërdrejtë ushtarak të funksioneve normale civile ose pezullimi i ligjit civil nga një qeveri, veçanërisht në përgjigje të një emergjence ku forcat civile janë të mbingarkuar, ose në një territor të pushtuar.[1][2]

Deklarata e Dunmores që shpall ligjin ushtarak në Koloninë e Virxhinias më 27 maj 1775

Përdorimi Redakto

Ligji ushtarak mund të përdoret nga qeveritë për të zbatuar sundimin e tyre mbi publikun. Incidente të tilla mund të ndodhin pas një grushti shteti (Tajlandë më 2006 dhe 2014 dhe Egjipt më 2013); kur kërcënohet nga protesta popullore (Kinë, protestat e sheshit Tiananmen të vitit 1989); për të shtypur opozitën politike (ligji ushtarak në Poloni më 1981); ose për të stabilizuar kryengritjet ose kryengritjet e perceptuara. Ligji ushtarak mund të shpallet në raste fatkeqësish të mëdha natyrore; megjithatë, shumica e vendeve përdorin një konstrukt ligjor të ndryshëm, siç është gjendja e jashtëzakonshme.

Gjendja ushtarake është vendosur edhe gjatë konflikteve dhe në rastet e pushtimeve, ku mungesa e një qeverie tjetër civile parashikon një popullsi të paqëndrueshme. Shembuj të kësaj forme të sundimit ushtarak përfshijnë rindërtimin e pas Luftës së Dytë Botërore në Gjermani dhe Japoni, rimëkëmbjen dhe rindërtimin e ish-Shteteve Konfederate të Amerikës gjatë epokës së rindërtimit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës pas Luftës Civile Amerikane dhe pushtimin gjerman të Francës veriore. ndërmjet vitit 1871 dhe 1873 pasi Traktati i Frankfurtit i dha fund Luftës Franko-Prusiane.

Në mënyrë tipike, vendosja e ligjit ushtarak shoqëron shtetrrethimin; pezullimin e ligjit civil, të drejtave civile dhe habeas corpus; dhe zbatimin ose shtrirjen e ligjit ushtarak ose të drejtësisë ushtarake ndaj civilëve. Civilët që kundërshtojnë ligjin ushtarak mund t'i nënshtrohen gjykatës ushtarake.

Referime Redakto

  1. ^ Anonymous (19 gusht 2010). "Martial Law". LII / Legal Information Institute (në anglisht).
  2. ^ "Martial law" (në anglisht). britannica.com.