Anët e horizontit
Veriperëndimi Veriu Verilindja
Perëndimi Kompass Lindja
Jugperëndimi Jugu Juglindja

Lindja është një drejtimi në gjeografi. Kjo është një nga katër anët e horizontit ose të busullës, pikë e kundërta e perëndimit dhe kënddrejtë për veriun dhe jugun.

Lindja është drejtimi kah i cili Toka rrotullohet rreth saj, dhe për këtë arsye të përgjithshme drejtim nga i cili lind edhe dielli.

Megjithatë, në astronomisë anë e lindjes së Diellit është definuar e kundërta në lidhje me drejtimin e rotacionit, kështu që është drejtimi nga e cila ajo rrotullohet.

Etimologjia

Redakto

Etimologjia e fjalës lindje(East) është nga gjuha proto-indo-evropiane, fjalë për agim, Hausos. Cf Latinisht aurora dhe në gjuhën greke EOS. Ēostre , një perëndeshë gjermane e agimit, mund të ketë qenë një mishërim i agimit dhe dy pika të horizontit.

Shih edhe

Redakto
  WikiFjalori: Lindja (gjeografi) – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë