Lokaliteti parahistorik Kërshina

monument kulture në Kosovë

Lokaliteti parahistorik Kërshina është një monument i trashëgimisë kulturore në Gllarevë, Klinë, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkeologjik", i miratuar me numër.

Lokaliteti parahistorik Kërshina
Lloji Arkeologjike
Vendndodhja Gllarevë, Klinë, Kosovë
Ndërtuar Parahistori
Emri zyrtar: Lokalitet Arkeologjik / Rezervat
Lloji Nën mbrojtje
Nr. i referencës 3678

HistorikuRedakto

Lokaliteti arkeologjik i Gllarevës ndodhet në pjesën qendrore të fshatit Gllareva, Komuna e Klinës, i vendosur në anën e djathtë të rrugës Prishtinë - Pejë, i shtrirë edhe në fushat e Rigjevës. Ky lokacion arkeologjik parahistorik u identifikua aksidentalisht në vitin 1973. Gërmimet arkeologjike të kryera këtu në vitet 80 të shekullit të kaluar, u përqendruan në dy lokacione, jo shumë larg njëri-tjetrit. Të dy vendbanimet u regjistruan si nekropole me dy rite të ndryshme varrosjesh. Njëra nga nekropolet është tipike për varrimet e sheshta të ndërtuara me pllaka guri, ndërsa bazat ishin të mbuluara me zhavorr, dhe nekropoli tjetër ishte tipik me ritualin e mishërimit, përkatësisht varrosjen e djegies. Sidoqoftë, riti i inhumacionit është mbizotërues, ku nga 48 varre në tumat I dhe II, vetëm 3 janë me djegie. [2] Në aspektin kronologjik, të dy vendet datohen në epokën e bronzit të vonë. Mes shumë varrimesh të gërmuara / hulumtuara, përveç materialit të bollshëm arkeologjik të zbuluar atje, të cilat ishin dokumentuar dhe regjistruar si artefakte varresh, nga të cilat, më të veçanta ishin disa shpata dhe kama të veshura me bronz, tipike për kulturën mikenase të regjistruara në këtë vendndodhje. Kjo tregon qartë shkëmbimin dhe kontaktet e konsoliduara midis qendrave antike të botës greke dhe na informon për lidhjet e komunikimit midis shoqërive ndërfisnore të fiseve ballkanike. [3]

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016.
  2. ^ Përzhita, Luan, etj. (2006), "Harta Arkeologjike e Kosovës (1)", academia.edu, Prishtina: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës & Akademia e Shkencave e Shqipërisë, f. 34
  3. ^ Berisha, Milot (2012). "Archaeological Guide of Kosova" (PDF) (në anglisht). Archaeological Institute and Ministry of Culture, Youth and Sports. f. 39 - 40. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 17 prill 2019. Marrë më 14 prill 2020.

Lidhje të jashtmeRedakto