Lumi Indus është lumi më i rëndësishëm i Pakistanit, më i madhi i nënkontinentit indian dhe i treti më i madh në Azi.

Lumi Indus
Darya-e-Sindh
240px
Imazhi satelitor i basenit të lumit Indus në Pakistan dhe Kashmir (Kufijtë ndërkombëtarë mbivendosen)
210px
Harta e pellgut të lumit Indus duke përjashtuar derdhjet e degëve në Rann të Kutch
Vendi Kinë, Indi, Pakistan
Koordinatat 23°59′40″V 67°25′51″L / 23.99444°V 67.43083°L / 23.99444; 67.43083Koordinatat: 23°59′40″V 67°25′51″L / 23.99444°V 67.43083°L / 23.99444; 67.43083
Vendbanimet Leh, Skardu, Dasu, Besham, Thakot, Swabi, Dera Ismail Khan, Sukkur, Hyderabad

Me origjinë në pllajën tibetiane në afërsi të liqenit Manasarovar, lumi kalon nëpër rajonin LadakhKashmirit, drejt Gilgit-Baltistanit dhe vargjeve Hindu Kush dhe pastaj rrjedh në jug përgjatë gjithë Pakistanit dhe derdhet në Detin Arab në afërsi të qytetit port të KaraçitSind.[1][2] Është lumi më i gjatë dhe lumi kombëtar i Pakistanit.

Lumi ka një sipërfaqe të përgjithshme kullimi që tejkalon 1 165 000 km2. Rrjedha e përllogaritur vjetore e tij qëndron në rreth 243 km3, dyfishi i lumit Nil dhe tri herë më shumë se lumenjtë Tigër dhe Eufrat, duke qënë lumi i 21-të më i madh në botë në drejtim të rrjedhës vjetore.[3] Zanskari është dega e majtë e tij në Ladakh. Në fushë, dega e tij e majtë është Panjnadi, i cili në vetvete ka pesë degë të mëdha, domethënë Chenabi, Jhelumi, Raviu, Beasi dhe Sutleji. Degët kryesore të tij në bregun e djathtë janë Shyoku, Gilgiti, Kabuli, Gomali dhe Kurrami. Duke filluar në një burim malor dhe të ushqyer me akullnajat dhe lumenjtë në Himalajë, lumi mbështet ekosistemet e pyjeve të butë, fushore dhe fshatrave të thata.

ReferimetRedakto

  1. ^ Swain, Ashok (2004). Managing Water Conflict: Asia, Africa and the Middle East. Routledge. f. 46.  1135768838. 1,800 miles long river after flowing out of Tibet through the Himalayas enters Kashmir and then moves into Pakistan
  2. ^ The Indus Basin of Pakistan: The Impacts of Climate Risks on Water and Agriculture. World Bank publications. f. 59.  9780821398753.
  3. ^ "Indus water flow data in to reservoirs of Pakistan". Marrë më 15 gusht 2017.