40°53′59″N 20°42′47″E / 40.8995919°N 20.7131695°E / 40.8995919; 20.7131695

Driloni

Driloni është një lumë i cili gjendet ne rrethinat e Liqenit të Ohrit dhe Pogradecit, në Shqipëri. [1] [2]

Gjeografia

Redakto

Burimet e lumit të Drilonit ndodhen afër fshatit Tushemisht dhe Gurras, 4 km nga Pogradeci, rreze kodrave dhe kane një pamje te pakrahasueshme. Këtë monument natyre mund ta vizitoni ne qofte se ndiqni rrugën Pogradec - Dogane - Shën Naum. Ai është një burim i madh gëlqeror qe buron me rrjedhje vertikale te ujit ne fund te bllokut gëlqeror duke vazhduar me pas rrjedhjen ne Liqenin e Ohrit. Uji vjen nga Liqeni i Prespës përmes Malit te Thate. Uji del jashtë si një burim i madh i veçante me një rrjedhje prej 7 m³/s. [3]

Përgjatë një pjese të lumit të Drilonit shtrihet edhe Parku i Drilonit i cili është i rrethuar me bimësi te dendur dhe ka një bote te pasur kafshësh. Ky vend ka qene i preferuar për te kaluar pushimet nga Mbreti Zog dhe nga Enver Hoxha. Ju mund te vizitoni shtëpinë e tij, qe tashme është shndërruar ne hotel dhe restorant. [2]

Galeria

Redakto

Shih edhe

Redakto

Referimet

Redakto
  1. ^ Drilon river (Pogradec - Albania). albania-discover.com
  2. ^ a b Drilon - idyllic green park landscape near Pogradec. 17 September 2018.
  3. ^ Drilon National Park. tripadvisor.com