Lumi i Shushicës është një lumë në jug të Shqipërisë, tributorë e Vjosë. Burimi i saj është në Qarkun e Vlorës, në afërsi të fshatit Kuç, bashkia Himarë. Ajo rrjedh në përgjithësi në veriperëndim përmes Brataj, Kotë dhe Shushicë dhe të rrjedhë në Vjosë pranë Armen, në verilindje të Vlorës

Përshkrim

Redakto

Shushica është dega kryesore e Vjosës, i cili rrjedh në jugperëndim të rrethit të Vlorës. Ka gjatësi 81.6 km, sipërfaqe 715 km2 dhe lartësi mesatare 540 m. Fillon ndërmjet malit të Thatë e Gjoshnikoshit, në lindje të fshatit Kuç. Deri në afërsi të tij, lumi mban emrin Zhuri i Kuçit. Më tej, tek Buronjat, ku dalin ujëra më të shumta e të ftohta, pasi derdhet përroi i Thatë, merr emrin Shushicë. Degët kryesore janë në krahun e djathtë: përroi i Smokthinës, i Vajzës dhe i Vllahinës. Deri në Brataj ka shtrat të ngushtë e të thellë. Më tej rrjedh në një shtrat të gjerë e me brigje të larta.

E përdorim bujqësor të lumit lugina nga bujqësia është shumë intensive dhe fillon në headwaters. Përgjatë lumit janë deri tani tre urat të cilat janë të vendosura në pjesën e poshtme të arrijë në Peshkëpi , Drashovicë dhe të Kotë.

Në dhjetor të 1940, avancimin greke forcat e depërtuar përmes Shushicë luginën e shtyrë mbrapa italiane njësive në një operim të suksesshëm që të çojë në rënien e Himarës.[1] Në fund të 1943 zona ishte fushëbetejë e betejës së Drashovica.

Referime

Redakto
  1. ^ An abridged history of the Greek-Italian and Greek-German war, 1940-1941: (land operations). Athens: Hellenic Army General Staff, Army History Directorate. 1997. fq. 117. The successful outcome of this battle was of particular importance, since the occupation of Koutsi saddle opened the road through the Siousitsa valley... After that, the Italians abandoned Himara, into which the Greek troops entered, in the morning of December 22. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)