Lumi

rrjedhë natyrore të ujit

Lumi është rrjedhë ujore natyrore e madhe, e përhershme ose periodike, që krijohet prej një apo më shumë burimeve, prej një akullnaje, liqeni prej shiut a shkrirjes së borës. Ai rrjedh nëpër shtrat dhe derdhet në një lumë më të madh në det ( oqean), liqen ose humb në humbinë a në rërë. Lumi rrallëherë është i vetmuar, Ai rëndom përbëhet prej deglëve dhe bashk me to formon sistemin lumor. Sipas drejtimit të rrjedhës kryesore , degët e lumit quhen të djathta ose të majta . Lumi është faktor -agjent shumë i rëndësishem, gjeomorfologjik.[1]

Pamje nga Danubi.

Sipas ligjit mbi administrimin e ujërave Lumë është trupi i ujërave të brendshëm që rrjedhin në pjesën më të madhe të sipërfaqes së tokës, por që mund të rrjedhin edhe nën tokë në pjesën e saj rrjedhëse. [2]

Burimi i Drinit të Zi

Topografia Redakto

Lumenjtë së bashku me detrat dhe liqenet bëjnë pjesë në Hidrosferë. Lumenjte klasifikohen ne malore dhe fushor. Lumenjte malore burojne nga malet e larta kurse Lumenjte fushore kane shtrat me pjerresi te vogel.<Ata jane te furishem, perdoren per burime energjetike>. |Lumente qe ushqehen nga shiu kane rritje te nivelit te tyre ne stinen e ftohte|.

Shfrytëzimi i lumenjëve Redakto

Ndikimi i lumenjëve në krijimin e vendbanimeve Redakto

Lumenjtë e Shqipërisë Redakto


Lumenjtë botërorë Redakto

Burimi i të dhënave Redakto

  1. ^ Staneci Dr.Jahi, Fjalor i gjeomorfologjisë, Libri shkollor, 2004, Prishtinë fq. 255.
  2. ^ LIGJI PËR UJËRATA Në amëzën assembly-kosova.org Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine