Deti

trup i madh me ujë të kripur

Deti, është uji i kripur që mbulon mbi 70% të sipërfaqes së Tokës. Ai moderon Klimën e Tokës dhe ka rol të rëndësishëm në ciklin e Ujit, ciklin e Karbonit dhe ciklin e Azotit. Deti është udhëtuar dhe eksploruar që nga kohërat e lashta, ndërsa studimi shkencorë i oqeanografisë daton nga udhëtimet e kapitenit James Cook për të eksploruar Oqeanin Paqësor në mes të viteve 1768-1779. Fjala "Det" përdoret gjithashtu për të përshkruar pjesë të Oqeanit pjesërisht ose komplet të rrethuara me Tokë, si Liqenet me ujë të kripur, Deti Kaspik dhe Deti i Vdekur. Detet që lagin rajonet perëndimore janë: deti Adriatik dhe deti Jon.[1]

2016-11-13 01 Kjeungskjær Lighthouse, Sør-Trøndelag, Norway.jpg

Detërat botëroreRedakto

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ "Sea", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-23