Mac OS X (shqipëtimi mak ou es ten, ose në shqip, mak o së dhjetë) është një linjë e sistemeve operativë grafikë, zhvilluar, tregtuar dhe shitur nga Apple Inc., versioni i fundit i të cilit është i instaluar mbi të gjithë kompjuterat Macintosh sot në shpërndarje. Mac OS X është pasardhësi i Mac OS, i cili ka qenë sistemi operativ kryesor për Apple që nga viti 1984. Ndryshe nga paraardhësi i tij, Mac OS X bazohet mbi sistemin Unix.

OS X
MacOS wordmark (2017).svg
Kompania / zhvilluesi Apple Inc.
Programuar në C, C++, Objective-C[1][2]
Familja OS Mac OS, Unix-like (until Mac OS X 10.5), Unix (From Mac OS X 10.5)[3][4][5][6][7]
Shteti Current
Burimi Closed source (with open source components)
Publikimi fillestar 24 Mars 2001; 7515 ditë më parë
Targeti tregëtimit Personal computing
Gjuhët Multi-lingual
Modeli i përditësimit Apple Software Update
Mac App store
Platformat e mbështetura
Lloji kernel Hybrid (XNU)
Ndërfaqja përdoruesit Graphical (Aqua)
Licensa Proprietary EULA
Paraprirë nga Mac OS 9
Faqja zyrtare www.apple.com/osx

Versioni i parë qe Mac OS X Server 1.0 në vitin 1999, që ndiqet nga një version per desktop Mac OS X v10.0, i vitit 2001. Që atëherë, edhe pesë versione të tjera (end-user dhe server) janë lëshuar. Emërtimi i versioneve behet sipas familjes se maceve te mëdha, p.sh. Mac OS X v10.5 referohet nga Apple dhe përdoruesit me emrin "Leopard".


referencesRedakto

  1. ^ "Apple Developer: Cocoa Overview". Apple. Marrë më prill 9, 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Apple Developer: Mac OS X Technology Overview" (PDF). Apple. Marrë më prill 9, 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Mac OS X 10.5 on Intel-based Macintosh computers". The Open Group. Marrë më nëntor 22, 2009. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Mac OS X 10.6 on Intel-based Macintosh computers". The Open Group. Marrë më prill 7, 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Mac OS X 10.8 on Intel-based Macintosh computers". The Open Group. Marrë më korrik 25, 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Apple page on UNIX". Apple. Marrë më nëntor 5, 2008. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Apple technology brief on UNIX" (PDF). Apple. Marrë më nëntor 5, 2008. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

  Ky artikull në lidhje me Software është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.