Apeninet apo malet Apenine, (greq.:  Ἀπέννινα ὄρη; lat.: Appenninus ; ita.: Appennini) janë vargmale me një gjatësi prej 1200 km dhe 150-200 km gjerësi duke filluar në veri e duke përfunduar në lindje të Italisë. Apeninet kanë drejtim të shtrirjes veriperendim-juglindje dhe përbëjnë boshtin kryesor të Gadishullit Apenin. Këto vargmale janë më të ulta se Alpet me pikën më të lartë Gran Sasso që la 2.914 m lartësi.

Apeninet në Emilia (Pietra di Bismantova).

Prej pjesës qendrore, e cila dallohet me lartësinë më të madhe, relievi ndaj bregdetit bie gradualisht.

Malet në Apenine Redakto

Emri Lartësia
Corno Grande 2.912 m
Monte Nerone 1.525 m
Monte Catria 1.701 m
Monte Maggio 1.853 m
Monte Pennino 1.560 m
Monte Sibilla 2.173 m
Monte Vettore 2.476 m
Pizzo di Sevo 2.419 m
Monte Terminillo 2.217 m
Monte Velino 2.486 m

Apeninet Qendrore Redakto

Apeninet Jugore Redakto

Gjeologjia Redakto

Shih edhe Redakto