Wikipedia:Burimi i informacionit

Burimi i informacionit, më thjeshtë referenca, shërben për ti dhënë një burim "vërtetësie", ose më mirë një vendndodhje e materialit, kontekstit për të cilin po flitet.

Burime japin informacion mbi ato materiale që janë përdorur për krijimin ose ndryshimin thelbësor të një artikulli në Wikipedia dhe ato që janë të aftë për të mbështetur deklaratat e një artikulli.

Përdorim i thjeshtëRedakto

Është e rekomandueshme që referencat të vihen në menyrë të atillë, që ato të shfaqen mundësisht në fund të artikullit.

Përdorimi i referencave të lidhjeve të jashtmeRedakto

Menjëherë pas shkrimit të titullit dhe tekstit vendosni shenjat e referencës kështu: <ref>[http://www.referenca.com/index.html Teksti i lidhjes së jashtme]</ref>,

Referime e mësipërme do të shfaqet si një lidhje e jashtme në formën e një simboli të vogël kështu: [1]

Po të klikoni mbi të, lidhja ju dërgon direkt tek referenca diku nga fundi i faqes.[2]

Më poshtë duket qartë, që lidhjet e mësipërme (dmth. referencat [1], [2]) kanë të bëjnë me këto adresa korrensponduese.

Por ju mos klikoni mbi lidhjet këtu poshtë, se ato janë thjesht sa për shembull.

Shembull i referencave (example)Redakto

ManualiRedakto

Përdorje e vetme në një artikullRedakto

Kjo është një pamje e kodit të përdorimit të një reference:

Ky tekst ka një referencë, ose burim informacioni. <ref name="emri1">{{sq}} [http://www.shembull.al Kjo lidhja] shpjegon
me teper tekstin e meparshem.</ref>
Shpjegimi
 • Më parë vendoset teksti që ka nevojë për burimin/referencën.
 • Direkt më mbas fillon referenca duke hapur etiketën <ref>, që është për referencë.
 • Në hapjen e etiketës <ref>, mund të vendoset name="EMRI", ku EMRI është një emër që i jepet referencës (ky emër duhet të jetë i vetëm në të gjithë artikullin, shmb. refemri). Mundësisht mund edhe të mos vihet name="EMRI", duke lënë Softuerin ta vendos vetë. Sidoqoftë vendosja e këtij emri mund të duhet më mbas (shikoni më poshtë).
 • {{sq}} është një stampë, për të treguar gjuhën sipas kodit. Shmb. sq është gjuha shqipe, en është anglishtja, de gjermanishtja, dhe kështu me radhë (shikoni Wikipedia:Babel). Kjo stampë shërben për të paralajmëruar lexuesin, që faqja e lidhur (faqja e burimit) është shqip, anglisht, gjermanisht, etj.

Që këtu... »

 • [http://www.shembull.al Kjo lidhja] është lidhja që çon në faqen e burimit. Me http://www.shembull.al është lidhja (pikërisht adresa web e faqes së burimit), dhe Kjo lidhja është teksti që do shikohet në vënd të lidhjes (për më shumë Wikipedia:Si redaktohet një faqe).
 • shpjegon me teper tekstin e meparshem. është vazhdimi dhe shpjegimi i burimit.

Deri këtu « është teksti i referencës.

 • Me </ref> mbyllet referenca.

Përdorje e shumëfishtë në një artikullRedakto

Kjo është një pamje kodit së përdorimit të shumëfishtë të një reference:

Ky tekst ka një referencë, ose burim informacioni. <ref name="emri1">{{sq}} [http://www.shembull.al Kjo lidhjë] shpjegon tepër tekstin e mëparshëm.</ref>

Shpjegimi është i njëjtë për atë sipër në paragrafin Përdorje e vetme në një artikull.

Ky tekst ka një referencë, ose burim informacioni  njëjtën faqe asaj sipër. <ref name="emri1" />
Shpjegimi
 • Siç thuhet më lart, përdorimi i <ref name="EMRI"> në vënd të <ref> vetëm, ndihmon kur referenca ka nevojë të ripërdoret më mbas në dy apo më shumë raste. Në këtë mënyre kur nevojitet referenca mjafton të vendoset <ref name="EMRI" />.

Si tregohen referencatRedakto

Për të treguar referencat në një artikull mjafton vendosja e {{ref}} në paragrafin Referime, Nota, Burimi i informacionit, e të tjera.

Ky tekst ka një referencë, ose burim informacioni. <ref name="emri1">{{sq}} [http://www.shembull.al Kjo lidhja] shpjegon
me teper tekstin e meparshem.</ref>

Ky tekst ka një referencë, ose burim informacioni  njëjtën faqe asaj sipër. <ref name="emri1" />

== Referime == <!--(Nota, Burim informacioni, etj)-->
{{ref}}
ose
Ky tekst ka një referencë, ose burim informacioni. <ref name="emri1">{{sq}} [http://www.shembull.al Kjo lidhja] shpjegon
me teper tekstin e meparshem.</ref>

Ky tekst ka një referencë, ose burim informacioni  njëjtën faqe asaj sipër. <ref name="emri1" />

== Referime ==
<references />
http://mmph-rks.org/repository/docs/ministri-vendim-5034-14_2014101608543800_435097.pdf

Shikoni edheRedakto