Malinati

fshat në Shqipëri, në Qarkun e Beratit
(Përcjellë nga Malinat)


Malinati është një fshat në Rrethin e BeratitShqipëri.

GjeografiaRedakto

Fshati Malinat shtriet ne jug te qytetit te Beratit.I rrethuar me kodra te buta ne veri,jug,e perndim , dalje te uijrave ne kraun lindor drejt limit Osum.Fshati perbeht nga 4 lagje te vendosura lo shume larg nga njera tjetera.fauna dhe flora Jane shume te larmishme . Fillone me pyje te perbera nga shkurret ku dominojne mareja, shqopa e mreti e vazhdon me pyjet e larta si ilqa e pisha kjo e fundit e mbjell dekada me pare.Ne keto pyje rriten shumellojshmeri zoqesh e disa gjitar si lepuri ,dhelpra e kohet e fundit ujku e derri I eger.

DemografiaRedakto

fshati Malinat ne periudha Te ndrysheme ka njofur levizje Te popullates.dy nga ndryshimet me Te theksuara Jane ato Te viteve -80 e -90.Fshati Ka 4 lagje Ku tre perbehen kryesisht nga fise Te vjeter por jo detyrimisht autokton dhe nje lagje me banor Te ardhur kryesisht ne vitet -80 qe vendasit e quajn Lagja sektor.HADAI lagja Ku banoret kryesisht mbajne mbiemrin Hadaj por qe jo Te gjithe familjet Kane lidhje gjaku ndodhet ne jug-perndim Te fshatit evensosur mbi nje kodrin.MUCI lagja ne perndim Te fshatit ne largesi prei nje kilometer nga qendra( sektori)Ku perbehet nga fiset Bakushi ,Muci e Hamzai.Malinati I vjeter ne veri lindje Te fshatit me fiset Isufaj,Aliu,Braushi,Ballolli e Meta. Edhe nga vet emri kjo eshte lagja me e vjeter.

EkonomiaRedakto

Buqesia zeri kryesir ekonomik I keti fshati.Kultura qe kultivohet masivisht eshte vreshtaria si pasoj edhe e trashigimis qe I la keti fshati sistemi I kolektivizimit nga periudha komuniste.perberja e tokes eshte ideale per vreshtari ..banoret e keti fshati bejne maksimumin me punen e tyre per te rritur mirqenien e tyre individuals dhe per permisimin e kushteve ne komunitet por pa ndimen e qeverisjes lokale e qendrore eshte shume e pa mundur Te besh ndryshime cilesore.fshat vuan mungesen e nje rruge qe per ta eshte me se jetesire per Te nxjer ne treg prodhimet e tyre .

HistoriaRedakto

malinati njihet si vendbanim i vjeter.pervec lagjes qender (sektor) tre lagjet e tjera banohen prej me shume se dy shekujsh.fshati gjate gjithe historise se tije ka njofur ulje-ngritjet e tij.malinati gjendet ne rrugen mesjetsre qe lidhte konic-permet- kelcyre-berat .kjo vertetohet nga toponimi Hani I Temanit qe gjendet vetem dy kilometera me ne jug.ne vitet e para te shekullit 20 nj epidemi shkaktoj vdekjen e me shume se 70% te popullsise Ku disa familje u zhduken totalishte e disa te familje te tjera emigruan .Gjate luftes se dyte boterore shumica e fshatit ju bashkua frontit antifashist.zhvillimin me te madh demografik,ekonomik e social Malinati e njohu gjate viteve -80 Ku qeverisja e kohes e ktheu nga kooperativ buqesore ne ndermarje buqesore.(per kohen NB-ja ishte statusi me i lart per nje ekonomi buqesore).

Pas rrezimit te sistemit komunist fshati pushoj te ishte nje ndermarje buqesore shteterore dhe toka ju nda banorve . Mungesa e ivestimeve ne infrastrukure fshati filloje nje degradim te pa kthyeshem. sot e kesaj dite nga 250 nxenes qe kishte shkolla 8 vjecare ka vetem 12 nxenes.

ArsimiRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto